Balcic – “Cuibul Singuratic” al Reginei Maria și minunile unui oraș milenar

Pe frumoasa coastă a Dobrogei de sud, astăzi a Bulgariei, grecii au întemeiat acum peste 2500 de ani mai multe colonii. Una dintre acestea a fost Cruni (Krunoi)… Numele polisului a fost schimbat în Dionysopolis, după ce, potrivit legendei, localnicii au găsit pe malul mării o frumoasă statuie a Zeului Vinului, adusă de furtunile Pontului. Astăzi acest oraș ne este bine-cunoscut, este Balcic. Se spune că numele îi vine de la despotul Balica, cel care a condus în Evul Mediu Țara Cărvunei (Carvunei), tatăl lui Dobrotici, cel ce a dat numele provinciei.

Balcic este astăzi un oraș extrem de frumos, care atrage sute de mii de turiști din întreaga lume… Noi românii venim des pe aceste locuri, amintindu-ne cu nostalgie că sudul dobrogean, Cadrilaterul cu a sa Coastă de Argint a aparținut odată țării noastre… Marii pictori de la începutul secolului XX au iubit această zonă și ne=au oferit creații nemuritoare…

Și Balcicul nu ar fi, poate, decât una dintre stațiunile frumoase ale coastei bulgărești dacă nu ar avea un obiectiv anume… Castelul Reginei Maria, Palatul pe care și l-a construit celebra și romantica soție a regelui Ferdinand I al României…. Cea care a scris sub numele de Carmen Sylva a iubit acest loc romantic.

Click Aici pentru oferta specială de Paște în Bulgaria

Castelul a fost botezat de ea drept Cuibul Singuratic (Tenha Juvaj)… Este de fapt o vilă, nu un palat, ridicată în mijlocul unui parc minunat… Aici își petrecea timpul Regina Maria, obosită de agitația Bucureștiului modern și de politica agitată a vremurilor.

Mulți dintre noi am văzut cel puțin o dată castelul… Când ajungem în Bulgaria, Balcicul și palatul său ne atrag mereu, de parcă un magnet nevăzut ne atrage, iar și iar, să vizităm aceste locuri. Grădina Botanică, Vila reginei, cele șase case construite pentru cei șase copii, întregul complex ne oferă mereu detalii noi, pe care le-am scăpat neatenți în timpul vizitelor anterioare.

E un loc de poveste iar fiecare obiectiv își are, într-adevăr, povestea lui… Fântâna de Argint, Grădina lui Allah, Templul Apei, Izvorul Sfânt, Capela Stella Maris, Aleea Stella Maris, Puntea Suspinelor… Un loc romantic, cu parful de Bell Epoque, cu edificii ce combină arhitectura europeană cu cea orientală… Poate că așa s-au născut și legendele precum aceea că regina ar fi construit palatul pentru a fi mai aproape de iubitul său marinar, care nu s-a mai întors niciodată din largul Pontului…

Click AICI pentru ofertele speciale de vacanță de la ICAR TOURS!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *