Bavaria – Palatul Linderhof , Castelul Regelui Nebun

În Sud Estul Bavariei se găsește unul dintre cele mai frumoase castele ale Germaniei, un obiectiv vizitat anual de peste o jumătate de milion de turiști. Este Schloss Linderhof, Palatul Linderhof, un edificiu impresionant înconjurat de un parc pe măsură și de grădini minunate. Cei care au vizitat palatul Versailles, cel al lui Ludovic al IV-lea vor vedea numeroase asemănări din punct de vedere al arhitecturii, chiar dacă cel din Germania este făcut la o scară mai mică.

Click Aici pentru cea mai bună ofertă în Bavaria

Linderhof a devenit celebru grație ctitorului său, regele Ludwig II (Ludovic) al Bavariei, un personaj controversat care a domnit între anii 1864 și 1886. Acesta, fiul regelui Maximilian al II-lea,  este cunoscut în  istorie ca Regele Nebun sau Regele Lebădă. La 18 ani, frumos și iubit de toți devenea rege al Bavariei… A fost însă un rege extravagant și cheltuitor. La 40 de ani, obez și cu mințile tulburate murea înecat după ce, se pare, își omorâse propriul medic, ce îl însoțea peste tot.

Regele Lebădă a avut mania construirii de castele. A ordonat ridicarea a trei, dar a apucat să îl vadă terminat doar pe cel numit Linderhof (inaugurat în 1878, pe locul unei foste cabane de vânătoare a tatălui său). Mare iubitor al lui Richard Wagner dar și un obsedat de opulență, Ludwig a creat la Linderhof o lume unică și stranie în același timp. Castelul are o Sală a Oglinzilor, în care regele lucra pe tiompul nopții, pentru că dormea aproape întreaga zi. Cele câteva lumânări se reflectau magic iar sala era mereu foarte luminată. În aceeași sală, Ludwig avea cu covor din pene de struț și un candelabru uriaș de fildeș, piese ce pot fi admirate și astăzi. Camera cu tapiserii, statuile și mai ales parcul cu ale sale grădini minunate fac din Linderhof un loc unic. În paradisul verde al castelului se întâlnesc chioșcuri și case de oaspeți fiecare cu câte o tematică (Casa Marocană, Chioșcul Maur). Există chiar și o grotă a zeiței Venus, unde se spune că regele venea adesea pentru a se reculege.

Click aici pentru ofertele speciale de vacanță oriunde în lume de la ICAR TOURS

Ludwig a murit înecat în 1886 pe Lacul Stamberg, lângă Munchen. Medicul său Cudden a fost găsit mort dar s-a dovedit că fusese agresat fizic. Poate că regele a vrut să evadeze, să scape de însoțitorul său. Alții spun că Ludwig a fost asasinat de dușmanii politici, la doar trei zile după ce fusese, oficial, declarat nebun…Cine poate ști? Ludwig a trecut în neființă dar amintirea sa persistă încă la Liderhof Palace, castelul său favorit…

Încheiem cu o rezolvare a unei enigme. De ce i s-a spus Regele Lebădă? Pentru că Ludwig a fost mereu îndrăgostit de imaginea acesteia. A ordonat crearea de statui (marmură, porțelan) iar aceste imagini apar în toate cele trei castele construite din ordinul său…

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *