Berlin: Charlottenburg, palatul dedicat femeii care l-a intimidat pe Petru cel Mare al Rusiei

În vestul oraşului este cel mai mare palat din Berlin, Scloss Charlottenburg, o splendidă construcţie în stil baroc ridicată la începutul secolului 18 ca reşedinţa de vară pentru Sophie Charlotte, soţia principelui elector Frederic al III-lea, un personaj formidabil, a cărei prezență l-a amuțit pur și simplu pe Petru cel Mare, țarul Rusiei, la prima lor întâlnire. Despre regina prusacă circulă și legenda unei iubiri secrete, compozitorul italian Arcangelo Corelli dedicându-i una dintre cele mai importante compoziții pentru vioară din istoria muzicii clasice occidentale. Sophie s-a amestecat și în politică, de unde s-a retras brusc și s-a înconjurat de filozofi și teologi importanți, printre care marele gânditor german Gottfried Leibniz. Frumoasa regină a murit pe neașteptate, ucisă de o pneumonie, la numai 36 de ani.

Click aici pentru oferta specială de circuit în Germania de la ICAR TOURS

Charlottenburg_Hohenzollern_2

Palatul proiectat de Johann Arnold Nering a fost extins, după ce Frederic a devenit primul Rege al Prusiei în 1701 sub numele de Friedrich I, s-au adăugat o cupola înalta de 48 de metri în vârful căreia a fost amplasată o statuie a zeiţei Fortuna şi o orangerie. Palatul a fost lovit în timpul unui bombardament al aliaţilor din 1943 şi apoi un incendiu l-a distrus compet. După război, palatul, capela palatului, interioarele şi grădinile au fost reconstruite conform specificaţiilor iniţiale.

În Scloss Charlottenburg se vizitează camerele regale, Galeria de Stejar, Galeria de Porţelan, Sala Albă, Galeria de Aur în stil rococo şi Galeria Romanticilor, unde este expusă o colecţie de tablouri ce datează din perioada romantică germană. În parcul palatului sunt Mausoleul, un templu doric construit în 1810 ca loc de veci pentru Familia Regală, unde este şi sarcofagul lui Friedrich Wilhelm II, palatul Belvedere şi pavilionul Schinkel. La intrarea în palat este statuia ecvestră a Marelui Elector, turnată în 1698. Iniţial fusese amplasată pe Insula Muzeelor, dar a căzut pe fundul lacului Tegeler fiind recuperată abia în 1952 şi apoi a fost mutată apoi la Palatul Charlottenburg.

Click aici pentru ofertele speciale de vacanță oriunde în lume de la ICAR TOURS

Sohie_Charlotte_von_Hannover;_Queen_of_Preußen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *