Berlin: Cinci muzee provocatoare din capitala Germaniei

Mihail Kogălniceanu, Nicolae Iorga, Mihai Eminescu sunt doar trei din marile nume din istoria României al căror drum în viață a trecut prin universitățile din Berlin, nu doar o capitală europeană, ci una din marile capitale europene unde s-au instruit generații întregi ale elitelor românești.
Capitala Germaniei nu este celebră doar pentru universitățile ei, însă, ci și pentru cele peste 150 de muzee, expoziții permanente și galerii de artă deschise atât localnicilor cât și zecilor de milioane de turiști care le calcă pragul. Probabil cel mai vizitat muzeu din Berlin, Pergamon, anunța acum trei sau patru ani că peste 17 milioane de turiști i-au trecut pragul.
Dar, să nu mai pierdem timpul și să punctăm cel puțin cinci muzee pe care ar fi bine să nu le ratați într-un citybreak în marele oraș german.

Click AICI pentru oferta specială de vacanță la Berlin!

Muzeul Pergamon

Muzeul Pergamon din Berlin de astăzi a fost construit timp de 20 de ani, din 1910 până în 1930, o parte din exponate fiind găzduite de o clădire mai mică în toată această perioadă. Noua clădire adăpostește trei secții mari, practic, aproape trei muzee distincte: Colecția de Antichități, Muzeul Orientului Apropiat și Muzeul de Artă Islamică. Cele mai mari două atracții ale muzeului sunt exponatele în mărime naturală, originale, excavate din locul unde au fost descoperite și transportate la Berlin: Altarul Pergamon construit în timpul regelui Eumenes al II-lea și Poarta Zeiței Ishtar – zeița asiro-babiloniană a dragostei, a războiului și fertilității, regina cerurilor.
www.smb.museum

Muzeul Egiptean și Colecția de papirusuri

O fostă cazarmă a regimentului de gardă care îl slujea direct pe regele prusac Friedrich I, chiar reședință a acestuia, găzduiește astăzi artefactele originale aduse de pe tărâmul faraonilor, cel mai celebru dintre ele fiind sculptura care o înfățișează pe regina Nefertiti, o operă de artă veche de peste 3000 de ani, alături de, ușor de imaginat, zeci de mumii descoperite în apropiere de Cairo.
www.egyptian-museum-berlin.com

Muzeul Evreilor

Este cel mai nou muzeu din Berlin, uimitor atât prin exponatele cât și prin arhitectura clădirii propriu zise, un proiect al arhitectului Daniel Libeskind, având aspectul unui vârf de săgeată care seamănă foarte mult cu un fragment al celebrei stele a lui David. Muzeul Evreilor reflectă istoria vastă și îndelungată a acestei comunități aparținând Berlinului, știut fiind că înaintea Holocaustului, în capitala Germaniei trăia una din cele mai mari comunități evreiești din Europa.
www.jmberlin.de

Muzeul STASI

Muzeul este un centru de cercetare și rememorare a sistemului politic din fosta Germanie de Est, așa cum îi spune și numele, în prim plan fiind activitatea fostei poliții politice secrete est-germane, STASI. Clădirea muzeului este chiar un fost sediu al securității comuniste, centru de greutate al expoziției fiind considerat Biroul de lucru al fostului ministru al Securității Statului, Erich Mielke.
www.stasimuseum.de

Muzeul Erotic

Provoacă prin multitudinea de manifestări culturale și de artă ale sexualității umane, reprezentate mai ales de picturi, dar și alte tipuri de lucrări artistice provenind din Europa și Asia. Două repere ale artei care s-au exprimat în această zonă pot fi decoperite în expoziția permanentă a muzeului erotic: savantul Magnus Hirschfeld – al cărui institut ce studia sexualitatea a fost distrus de naziști și pictorul Heinrich Zille – cel care s-a remarcat prin ironizarea comportamentului sexual al clasei muncitoare. Accesul în acest muzeu este permis doar persoanelor care au împlinit 18 ani.
www.erotikmuseum.beate-uhse.com

Click AICI pentru ofertele speciale de vacanță ORIUNDE ÎN LUME ale ICAR TOURS!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *