Biserica cu Îngeri: Un meșter a construit în 14 luni o orgă unică în Transilvania

În Biserica catolică Adormirea Maicii Domnului din Miercurea Ciuc, cunoscută și ca “Biserica cu îngeri”, se aud sunete grave sau calde, după care se așterne o liniște plăcută. Constructorul de orgi Sandor Peter, alături de organistul bisericii, lucrează de câteva zile la acordarea orgii, căreia a început să-i dea viață în urmă cu mai bine de un an și care reprezintă cea mai specială lucrare a sa.

Sandor Peter are 41 de ani și de aproape zece ani repară sau construiește orgi în atelierul său din localitatea Sânsimion.

Pasiunea pentru această meserie a descoperit-o imediat după liceu, atunci când cantorul Gered Vilmos din Cluj Napoca i-a spus că există posibilitatea să meargă în Ungaria pentru a învăța să construiască și să repare orgi. A plecat la Budapesta, a urmat cursurile Școlii Postliceale din cadrul Universității “Liszt Ferenc” și apoi s-a întors în România, iar timp de zece ani a fost ajutorul constructorului de orgi Hermann Binder din Sibiu.

Orga tradițională pe care a început să o construiască în ianuarie 2015, pentru lăcașul de cult catolic din Miercurea Ciuc, este una deosebită, de o mărime impresionantă.

Instrumentul de cult are 20 de registre, o înălțime de cinci metri, seamănă cu coroana unui rege, are 1300 de tuburi metalice sonore și mii de alte piese. Forma sa finală a fost stabilită împreună cu arhitectul care a lucrat la proiectul bisericii și care s-a asigurat că se încadrează perfect din punct de vedere estetic în interiorul lăcașului de cult.

Orga de la biserica din Miercurea Ciuc a fost deja sfințită și se speră că până la Paștele Catolic ultimele finisaje vor fi finalizate.

După aceea, Sandor Peter urmează să construiască o orgă pentru o biserică luterană din Germania, iar pentru anul viitor se află în negocieri în vederea construirii unui orgi similare ca mărime celei din Miercurea Ciuc, pentru o biserică din Norvegia.Orga de la biserica din Miercurea Ciuc a fost deja sfințită și se speră că până la Paștele Catolic ultimele finisaje vor fi finalizate.

După aceea, Sandor Peter urmează să construiască o orgă pentru o biserică luterană din Germania, iar pentru anul viitor se află în negocieri în vederea construirii unui orgi similare ca mărime celei din Miercurea Ciuc, pentru o biserică din Norvegia.

Click AICI pentru oferte speciale de vacanță!

sursa: Agerpres

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *