Căluțul trac de trei mii de ani, expus la Alba Iulia

Un cal miniatural din bronz vechi de trei milenii descoperit în situl de la Teleac, piesă care a avut rol de pandantiv sau de accesoriu de harnașament, este expus, timp de o lună, în cadrul unei mini-expoziții vernisate, marți, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Căluțul din bronz a fost descoperit în 1979, cu prilejul cercetărilor arheologice de la Teleac, așezare care a fost probabil reședința unei căpetenii tribale, fiind unul din siturile care prezintă o importanță majoră pentru arealul Europei Centrale și Sud-Estice în perioada târzie a epocii bronzului și începutul epocii fierului. Cu o suprafață de peste 30 de hectare, așezarea a avut o durată de utilizare de peste o jumătate de mileniu.

Mica statuetă zoomorfă a fost găsită în stratul arabil din partea central-sud-vestică a așezării.

Piesa este lucrată prin turnare în tehnica “cerii pierdute”, iar detaliile anatomice sunt reduse, artizanul care a confecționat-o optând pentru o stilizare accentuată. În zona greabănului, piesa este perforată vertical, element care ar putea oferi un indiciu privind rostul ei funcțional, probabil de pandantiv sau accesoriu de harnașament.

“A avut, probabil, rolul de pandantiv, pentru că greabănul calului este străbătut de o perforație, care indică faptul că piesa era atârnată, posibil ca parte componentă a harnașamentului unui călăreț. Este, dincolo de semnificația istorică, o piesă cu valențe artistice remarcabile, pentru că redarea stilizată a siluetei calului trimite la arta bronzurilor traco-cimeriene, o culme a realizării pieselor din bronz la începutul mileniului I în.Hristos”, a declarat muzeograful Horia Ciugudean.

Această artă a bronzului îmbină tradițiile spațiului local, a spațiului traco-carpato-balcanic, cu influențele artei animaliere din zona nord-pontică și caspică, așa cum o dovedesc, de altfel, o serie de paralele descoperite în zona Armeniei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *