Ce nu știai despre Orașul Luminilor, Paris?

Orașul Luminilor, Orașul Iubirii! Mulți îl consideră cel mai frumos oraș al planetei… Parisul este impresionant și nu îți este deajuns o viață întreagă pentru a-l cunoaște cu adevărat. Istoria și cultura sunt la ele acasă, pentru că nu există niciun element al civilizației care să nu aibă legătură și cu minunata capitală a Franței. Mulți dintre noi au vizitat acest oraș și nu are rost să mai vorbim despre obiectivele sale cele mai importante, palate, muzee, parcuri, catedrale, edificii…

Haideți să vedem ce se știe mai puțin despre Parisul în care vechiul și modernul se împletesc superb. De unde îi vine numele? În urmă cu mai bine de două milenii, galii din tribul parisilor au întemeiat aici o fortificație numită Lutetia Parisiorum. Romanii lui Iulius Cezar au cucerit-o în 52 î.H și au întemeiat orașul Lutetia.

Catedrala Notre Dame este unul dintre obiectivele pe care niciun turist nu are voie să le rateze. Se știe mai puțin faptul că cel mai mare clopot al lăcașului cântărește peste 13 tone și este botezat Emmanuel. Celebrul Pont Neuf (Podul Nou), care traversează Sena, este practic cel mai vechi pod din Paris. A fost inaugurat în 1607, sub domina Regelui Henric IV și are o lungime de 232 de metri. A fost primul loc din oraș unde s-a creat și alee pietonală, în afara celei de trafic auto. Cel mai vechi arbore existent este Robinier de Robin, de lângă biserica Saint Julien le Pauvre și a fost plantat în jurul anului 1660.

Click aici pentru ofertele speciale pentru Paris

Celebrul Turn Eiffel cântărește în jur de 7000 de tone iar pentru zugrăvirea sa anuală se consumă cam 50 de tone de vopsea. Colosul de 324 de metri a fost construit în 1889 și a fost programat să reziste doar 20 de ani.

În Paris există 6100 de străzi iar cea mai mică este Rue des Degres, care are 5, 75 metri. Cea mai mică locuință din oraș este o casă din Quai Voltaire, care are doar 1 metru lățime.

Anul trecut, în Paris au fost numărați de către autorități nu mai puțin de 470.000 de copaci. Orașul Iubirii are peste 9000 de terase deschise (baruri, cafenele și restaurante) iar pentru vizitarea tuturor ți-ar trebui cam 30 de ani. Există peste 180 de locuri unde se  poate cumpăra espresso cu un euro și cam 1800 de brutării. Parisul are un singur indicator STOP, la intrarea în oraș, pentru că în rest traficul rutier este guvernat de principiul priorității de dreapta.  Parisul are metrou din anul 1900. Acum există nu mai puțin de 368 de stații pe un traseu de 200 de kilometri și se spune că nicio casă din oraș nu se află la mai mult de 500 de metri de o stație de metrou. Parizienii iubesc câinii: se spune că în oraș există nu mai puțin de 300.000…

Click AICI pentru ofertele speciale de vacanță de la ICAR TOURS!

One response to “Ce nu știai despre Orașul Luminilor, Paris?”

  1. Unul dintre cele mai frumoase orase europene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *