Cel mai vizitat monument din lume, Turnul Eiffel a scăpat de la demolare ca prin urechile acului

Simbol al Parisului, Turnul Eiffel, ridicat cu ocazia Expoziţiei Universale de la Paris şi inaugurat la 31 martie 1889, a fost realizat după o tehnologie descoperită de Gustave Eiffel în România. Trebuia demolat, dar a fost salvat de era comunicaţiilor şi de cei peste 250 de milioane de vizitatori. Pe malul stâng al Senei, între Champ-de-Mars şi Grădinile Trocadéro, Turnul Eiffel domină Parisul de 125 de ani şi este şi astăzi cea mai înaltă construcţie din oraş. Atrage, inspiră şi fascinează. Turnul este vizitat de 7 milioane de persoane în fiecare an, este model şi sursă de inspiraţie pentru artişti, scenă pentru producţii cinematografice, evenimente sau ceremonii, are site-uri în internet cu informaţii în timp real, aplicaţii dedicate pentru mobil şi milioane de fani în reţelele de socializare.

Trebuia să fie marea atracţie a Expoziţiei Universale de la Paris din 1889 care celebra centenarul Revoluţiei franceze. A fost construit în 2 ani, 2 luni şi 5 zile şi a fost o veritabilă performanţă tehnică şi arhitecturală, o utopie, au spus unii, alţii l-au văzut ca pe un trimf al geniului francez şi reper al erei industriale. Turnul, împreună cu antena sa de 24 de metri, are acum 325 de metri înălţime, trei etaje accesibile publicului şi nouă lifturi de mare capacitate.

Dacă se urcă pe scări, de îndată încă de la primele trepte se deschide priveliştea asupra Parisului, cu splendide clădiri, monumente şi bulevarde şi se pot observa şi detaliile de constructie ale giganticei structuri metalice. La primul etaj, la 57 de metri înălţime, se poate urca pe scări sau cu liftul. Aici sunt Sala Gustave Eiffel folosită pentru recepţii şi evenimente speciale, un restaurant, un magazin de suveniruri şi un observator computerizat al mişcării turnului şi o expoziţie de fotografii şi tipărituri de tot felul care spun istoria Turnului Eiffel şi explică tehnologia folosită pentru construcţia sa. Într-o galerie de la acest nivel, la decizia lui Gustave Eiffel, au fost înscrise în semn de omagiu pentru contribuţia adusă ştiinţei numele a 72 de savanţi francezi.

CLICK AICI PENTRU OFERTA SPECIALĂ DE VACANȚĂ ÎN FRANȚA CU ICAR TOURS

La cel de-al doilea nivel vizitabil de la 115 metri se poate ajunge cu liftul sau pe scări, dacă eşti suficient de rezistent ca să poţi urca cele 704 trepte. Pe platforma circulară se află celebrul restaurant Jules Verne, specializat în gastronomie franceză. La ultimul nivel vizitabil, platforma de la 276 de metri înalţime, se ajunge doar cu liftul, dar de aici panorama Parisului este inegalabilă şi pot fi văzute şi împrejurimile oraşului până la o depărtare de aproape 60 de km. Pe ultima platformă este şi biroul lui Gustave Eiffel cu modele de ceară ale creatorului turnului şi ale fiicei sale, Clair, alături de faimosul inventator american Thomas Edison, care a vizitat turnul imediat dupa inaugurare.

turnul eiffel

Destinat să dureze doar 20 de ani, turnul trebuia demolat, dar, pentru că oferea beneficii în domeniul comunicaţiilor, a fost salvat. Aici s-a făcut prima transmie radio în 5 noiembrie 1898, semnalul emis din turn a ajuns la Panthéon, la 4 km distanţă, iar în 1903 a devenit post radio militar.

La începutul secolului XX a fost înconjurat de un balon cu aer cald, a fost locul unui concurs de alergare pe scări, în 1909 a fost survolat de un avion, a fost revopsit, în 1912 un austriac şi-a pierdut viaţa sărind din turn cu o îmbrăcăminte-paraşută, iar în 1915 datorită interceptătilor radiotelegrafice făcute din turn, celebra spioană Matta Hari a fost prinsă. În timpul Primului Război mondial a fost închis. În 1921 s-a făcut din turn prima emisiune radio live şi, în acelaşi an, a fost vizitat de Hiro Hito, viitorul împărat al Japoniei.

În 1925, celebrul escroc internaţional Victor Lustig a încercat chiar să vândă Turnul Eiffel unor naivi negustori de fier vechi, convingându-i cu documente false că turnul era pe cale să fie demolat. Aceştia au plătit turnul cu “bani gheaţă”, dar când s-au prezentat să-l demonteze, au constatat că autorităţile se opun. Escrocul a încercat să-l vândă şi altor clienţi, dar poliţia a pus mâna pe el.

CLICK AICI PENTRU OFERTE SPECIALE DE VACANȚĂ ORIUNDE ÎN LUME CU ICAR TOURS

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, lifturile hidraulice au fost dezafectate pentru a-l face inutilizabil trupelor de ocupaţie. Soldatii germani n-au putut urca pâna în vârf să monteze acolo steagul german, l-au arborat totuşi la mijlocul turnului, dar, din cauza dimensiunilor, a fost repede sfâşiat de vânt. În august 1944, când aliaţii se apropiau de Paris, Hitler a dispus ca turnul sa fie distrus şi dat la fier vechi. Generalul von Choltitz, care primise ordinul, nu l-a excutat şi turnul a scăpat, pentru că generalul avea respect pentru artă.

Din 1964, Turnul Eiffel este înscris de statul francez pe lista monumentelor istorice şi găzduieşte expoziţii, spectacole, primăvara şi vara sunt grădini înflorite, iarna este un patinoar, aici se lansează campanii, se fac emisiuni de radio şi tv, este scenă de filmare, loc de întâlnire, de petrecere şi poate fi vizitat de dimineaţă şi până la miezul nopţii. În fiecare seară, Turnul Eiffel se împodobeşte feeric cu 20 de mii de lumini care îşi măresc strălucirea câte 5 minute la fiecare oră, iar farul din vârf trimite două raze luminoase vizibile de la zeci de km depărtare.

tour-eiffel

(sursa:tvr.ro)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *