Creta, Insula legendelor și palatul regelui Minos

Este una dintre cele mai frumoase insule din Mediterană și cel mai sudic pământ grecesc, aruncat în largul Mării Egee. Un loc minunat, cu plaje superbe, obiective extraordinare, un adevărat paradis al turiștilor. Priveliști care îți taie respirația, lăcașuri de cult, edificii și palate încărcate de istorie… Dincolo de toate acestea Creta este un loc al legendelor. Este insula în care s-a născut Zeus, stăpânul lumii în mitologia elenă. Legenda spune că mama sa Rheea s-a ascuns să nască într-o peșteră de pe muntele Ida întrucât soțul ei Cronos înghițea toți copiii născuți, de frica unei profeții care spunea că unul dintre urmași îi va lua tronul. În peștera numită astăzi Idaion Andron s-a născut Zeus. Mai târziu, Zeus s-a îndrăgostit de frumoasa Europa. S-a transformat într-un minunat taur a răpit-o și a adus-o pe insula sa natală, unde aceasta a născut trei băieți. Unul din aceștia a fost legendarul Minos.

Minos era îngrijorat că unul din frații săi îi va lua tronul așa că a cerut un semn de la zei că aceștia îl favorizează. Poseidon, stăpânul apelor i-a dăruit binevoitor un minunat taur alb, pe care regele Cretei trebuia să îl sacrifice. Animalul era însă atât de frumos încât Minos nu a vrut să îl omoare și l-a înlocuit pe altarul de sacrificiu cu unul obișnuit. Poseidon a aflat și s-a decis să se răzbune. Dar pentru că Minos era fiul lui Zeus, răzbunarea lui Poseidon a luat alt curs: i-a luat mințile reginei lui Minos, Pasiphae. Cu mintea tulburată, regina s-a îndrăgostit tocmai de taurul alb al lui Poseidon. Ajutată de celebrul artist Dedal, ea s-a ascuns într-o statuie a unei vaci și așa, a reușit să se împreuneze cu taurul alb. Din această legătură s-a născut apoi groaznica creatură numită Minotaur (Taurul lui Minos), pe numele său Asterus.

Click Aici pentru cea mai bună ofertă în Creta

Regele Minos l-a pus pe Dedal să construiască un labirint și acolo l-a închis pe Minotaur. Acesta se hrănea cu carne de om așa că Minos cerea regatelor vecine să îi trimită ca tribut tineri pentru a-i da hrană bestiei. Așa au ajuns în Creta și 14 tineri din Atena, șapte băieți și șapte fete. Printre ei era și prințul Tezeu. Ajutat de fiica lui Minos, Ariadna, Tezeu a reușit să îl omoare pe Minotaur și să fugă din labirint. Tinerii atenieni și prințesa cretană au fugit cu o corabie. Au uitat însă să pună pe catarg un steag alb și l-au lăsat pe cel de la plecare, negru, de doliu. Văzând din depărtare steagul negru, regele Atenei, Egeu a crezut că fiul său a murit și de disperare, s-a sinucis aruncându-se de pe stâncă în apele Mării. După el, această parte a Mediteranei a luat numele de Marea Egee…

Dar ce s-a întâmplat cu Dedal? Artistul fusese și el închis în labirint cu fiul său Icar. Au creat însă niște aripi din pene de pasăre și le-au lipit cu ceară. Au zburat din labirint și dincolo de insulă dar tânăr și mai îndrăzneț, Icar nu a ascultat sfatul părintelui. S-a apropiat tot mai mult de soare iar ceara s-a topit iar aripile i-au căzut și băiatul s-a prăbușit în mare. Acestea sunt doar câteva dintre legendele Cretei dar se spune că legendele au mereu un sâmbure de adevăr.

Regele Minos și civilizația minoică (cea mai veche înregistrată în Europa – 2700 -1420 î.H) au existat în realitate. Ruinele palatului din Knossos există și astăzi și reprezintă atracția principală preferată de turiști. Acolo, pe locul fostului palat, ai senzația că te vei întâlni cu plăsmuirea Minotaurului, cu Tezeu, că o vei vedea pe Ariadna cu firul ei salvator sau că, sus, deasupra ruinelor, cutezătorul Icar zboară spre Soare…

Click AICI pentru ofertele speciale de vacanță ICAR TOURS!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *