Croația –  Incredibilul parc “Lacurile Plitvice” și legenda Reginei Negre

Este considerat unul dintre cele mai frumoase parcuri naturale din lume, este cea mai mare rezervație națională a Croației și cel mai vechi parc din Estul Europei. Vorbim despre Plitvice, un loc de basm, ale cărui priveliști îți taie pur și simplu răsuflarea. Se află la vreo 150 de km de Zagreb și la 120 de Zadar. Aici se găsesc 16 lacuri alpine, cascade minunate, grote săpate de spirite ale pădurii și un platou muntos impresionant al Alpilor Dinarici. Numele rezervației a fost pus în 1777 de un pastor dintr-un orășel din zonă pentru că în croată plitvak sau plitco înseamnă lac puțin adânc. Înainte de asta însă, în vechime, zona era numită și Grădina Diavolului.

Click Aici pentru cea mai buna oferta in Croatia

Toate cele 16 lacuri sunt la peste 500 de metri altitudine. Unele sunt foarte mari și adânci: Proscanska Jezero are 68 de hectare și adâncime maximă de 37 de metri iar Kosjak – 82 de hectare și 47 metri adâncime. Altele sunt mai mici (Ciginovac, Vir, Batinovac, Veliko Jezero etc) dar extraordinar de frumoase. Cele mai mari cascade sunt Cascada Mare (Veliki Slap), de 78 de metri și Cascada Galovac (Galovacki Buk) de 25 de metri. Totul pare ireal în Parcul Plitvice iar apa le întrece pe toate: este atât de cristalină… iar uneori, scăldată în lumina soarelui, pare de turcoaz. Este un tărâm plin de legende din vechime, cu spirite ale naturii, bestii ale întunericului sau povești tragice de dragoste în care iubiții nefericiți și-au găsit sfârșitul în adâncul lacurilor.

Cel mai frumos mit este însă cel al creației, este povestea Reginei Negre. Se spune că, de mult de tot, a fost o secetă îngrozitoare: apele Râului Negru au secat iar oamenii și animalele mureau de sete. Atunci, localnicii s-au rugat la spiritele pădurii să îi salveze. Regina Neagră, ființă supranaturală care care trăia într-un palat ascuns în stânca muntelui Velebit le-a ascultat rugăciunile. A ieșit pe pământ și a creat o furtună cum nu se mai văzuse vreodată. Un adevărat potop a inundat zona și așa s-au format lacurile care există și astăzi, dar și cascadele. Primul lac a fost Procansko iar numele său vine, se spune, de la prosnja, adică rugăciune. La un moment dat, oamenii au început să se plângă că au prea multă apă dar Regina Neagră le-a spus că aceasta este comoara lor și că totdeauna lumea va vorbi despre minunatele lor lacuri. Regina a avut dreptate: Lacurile Plitvice sunt o comoară dată de către natură muritorilor de rând care au însă datoria de a le îngriji și apăra…

Click AICI pentru ofertele speciale de vacanță ICAR TOURS!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *