Dubrovnik: Oraşul uimitor dintre zidurile fortificate

Primii locuitori ai Dubrovnikului de astăzi au fost fugarii din oraşul roman Epidaurum. Unii dintre ei s-au stabilit pe insula numită Laus, însemnând stânca în latină, alţii au ales un loc la poalele dealului Srd pe care l-au numit Dubrava, după cuvântul slav dub care înseamnă stejar. Apoi, au fondat pe o insula apropiată de coastă oraşul Ragusium (Republica Raguza), care în timp s-a unit cu localitatea de pe coastă, Dubrovnik. Raguza era separată de cetate printr-o strâmtoare care a dispărut abia după o jumătate de mileniu de la stabilirea coloniştilor pe acest loc. Astăzi, fostul canal a devenit strada principala din Oraşul Vechi, artera pietonală Stradun.

În Evul Mediu, Republica Ragusa era punctul de constituire şi plecare a Cruciadelor şi a cunoscut un nivel remarcabil de dezvoltare, rivalizând chiar cu şi cu Republica Veneţia. Fiind bine apărată de ziduri a rămas mult timp o repubica liberă, axată pe comerţul maritim şi condusă de patricieni. Cu aproape un

dubrovnik1

secol înainte de descoperirea Americii în Dubrovnik erau abolite sclavia şi comerţul cu sclavi, pe steagul oraşului era înscris cuvântul Libertas, libertate, iar la intrarea în fortăreaţa Lovrijenac, din afara zidurilor oraşului, se inscripţiona Non bene pro toto libertas venditur auro, Nu e bine să fie vândută libertatea, pentru tot aurul.

Click aici pentru oferta specială de vacanță în Dubrovnik de la ICAR TOURS!

Marele cutremur din 1667 a distrus aproape toate bisericile și palatele oraşului, dar Raguza a renascut, s-au refacut toate edificiile şi flota, iar pe la 1800 Republica avea aproape 700 de corăbii şi consulate în 80 de oraşe. Gloria Raguzei a apus în 1808 când Napoleon a invadat oraşul şi a dizolvat Republica. Apoi orașul a devenit parte a Regatului Dalmației, condus de monarhia austro-ungară, iar in 1918 Raguza și-a schimbat numele în Dubrovnik şi a intrat in componenţa Regatului Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor, devenit Iugoslavia în 1929.

Zidurile protejează oraşul din perioada medievală şi datorită lor fortăteaţa a rezistat tuturor atacurilor, aspectul actual datează din secolul XIV şi pe alocuri ating 25 de metri. Cele mai bine păstrate bastioane sunt Fortăreaţa Minceta, Fortăreaţa Bokar si Fortăreaţa Sf. Ioan, care găzduieşte astazi Acvatiul şi Muzeul Maritim.

fontaine_onifrio

Intrarea în oraş se face prin trei porţi, Poarta Vămii, Poartă Pile de la vest şi la nord prin Poarta Ploce, şi se ajunge destul de repede în Stradun, principalul loc de promenadă. În capătul vestic este Marea Fântână a lui Onofrio, principalul punct de aprovizionare a oraşului cu apă încă din 1444. Pe Stradun găsiţi Palatul Sponza, un superb exemplu de arhitectură gotică şi renascentistă, care are aproape 500 de ani şi şi-a păstrat structura

Click aici pentru ofertele speciale de vacanță oriunde în lume de la ICAR TOURS!

iniţială. În timpul Republicii a fost birou şi depozit vamal, apoi sediul de banca şi al trezoreriei, iar astăzi este sediul Arhivelor de Stat. În curtea palatului sunt permanent expoziţii, iar în timpul Festivalului Libertas este unul din cele mai populare locuri de desfăşurare a spectacolelor în aer liber. În curte veţi găsi o altă inscripţie, cu mesaj extrem de actual, Nu am voie să înşel sau să folosesc greutăţi false atunci când cîntăresc marfă, Dumnezeu mă vede.

Pont: Cu pass-ul turistic al oraşului, care costa cumpărat online în jur de 20 euro, se poate beneficia de diverse gratuităţi şi discounturi, inclusiv pentru vizitarea fortificaţiilor oraşului vechi. (sursa: tvr.ro)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *