Egipt: Sarcofagul lui Tutankamon, construit din peste 200 de kilograme de aur

Egipt: Sarcofagul lui Tutankamon, construit din peste 200 de kilograme de aur

Plecând din Cairo cu trenul sau cu un splendid vapor de croazieră pe Nil se ajunge la Luxor pentru o vizită în oraşul antic Theba, la marile temple de la Karnak, numele egiptean modern atribuit complexului de temple, capele, stâlpi, grupuri statuare şi de alte construcții, situate din zona Thebei, fosta capitală a Egiptului antic.

Monumentalul complexul, rezultatul a două milenii de construcţie, a fost început în perioada Regatului Mijlociu şi completat în perioada Regatului Nou de faraonii dinastiei a XVIII-a, Amenophis I (Djeserkare) şi Hatşepsut şi de cei ai dinastiei a XIX-a, marii Sethi I şi Ramses al II-lea. Măreţia templelor avea ca scop principal impresionarea simplilor muritori, care trebuiau să se simtă insignifianţi în prezenţa divinităţii, la ceremoniile închinate zeului Amon-Ra. Monumenetalul complex a fost inclus în 1979 pe lista Patrimoniului mondial UNESCO, templul lui Amon-Ra fiind este cel mai mare edificiu religios construit vreodată.

CLICK AICI PENTRU OFERTA SPECIALĂ DE VACANȚĂ ÎN EGIPT CU ICAR TOURS

În Valea Regilor unde începând de acum trei milenii şi jumătate, de-a lungul a 500 de ani au fost construite morminte pentru faraonii şi nobilii din Noul Regat Egiptean.

Încă de acum două milenii scriitoriul grec Strabo afirmat că numărul total de morminte este 47, din care, la acea dată, numai 17 erau nevandalizate. Valea a fost vizitată şi de fenicieni, ciprioţi, licieni sau copţi, mai târziu de aventurieri şi exploratori europeni, iar savanţii expediţiei care au însoţit campania lui Napoleaon în Egipt din 1799 au făcut hărţi cu mormintele cunoscute şi au descoperit mormântul lui Amenhotep III. După ce orientalistul francez Jean-François Champollion a reuşit să descifreze hieroglifele egiptene, explorarea şi cercetarea arheologică a marii necropole regale a dus la descoperirea altor zeci de morminte regale, nici unul nu era însă intact, toate fiind vandalizate de mult, poate chiar de cei care le construiseră.

tutankamon

Abia în 1922 când Howard Carter a descoperit mormânt neatins al lui Tutankamon şi tezaurul de mii de artefacte de excepţională valoare istorică şi arheologică, valea a devenit celebra şi a atras atenţia arheologilor şi cercetătorilor, dar şi a turiştilor din întrega lume. Sarcofagul de aur al lui Tutankhamon care cântăreşte mai mult de 200 kilograme şi masca sa mortuară de aur, despre care se crede că reproduce fidel chipul faraonului mort la 18 ani, descoperite, împreună cu alte peste trei mii de artefacte faraonice, la 4 noiembrie 1922 de Howard Carter după şase ani de muncă istovitoare şi de căutări insistente în Valea Regilor.

CLICK AICI PENTRU TOATE OFERTELE SPECIALE DE VACANȚĂ DE LA ICAR TOURS

Statuia lui Mentuhotep din dinastia a 11-a, este o lucrare de gresie înalta de peste doi metri care îl reprezintă pe faraon aşezat în poziţia lui Osiris, îmbrăcat în alb şi purtând coroana roşie. Statuia înfăşurată în fâşii de pânză asemenea unei mumii a fost descoperită într-o nişă a tempului sau funerar.

O excepţionala statuie de lemn este cea a nobilului Kaaper, cunoscut ca mare preot, descoperită în 1860 şi excelent conservată, a fost realizată dintr-un singur trunchi de sycomor şi ochii sunt din cuarţ, iar pleoapele de aramă. Ochii sunt asemănători cu cei ai celebrei statui a Scribului, realizată în dinastia a IV-a din calcar pictat care îl înfăţişează personajul şezând cu un papirus pe genunchi.

mentuhotep

(sursa: tvr.ro)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *