Elveția: Matterhorn, acoperișul Europei

Aşa mai este numit masivul Matterhorn, înalt de 4478 de metri, atestat pentru prima dată în documente din epoca medievală sub numele de Mons Silvus. A fost denumit apoi Mons Servinus, Mons Sevin şi botezat în final Monte Cervino, de italieni. Localnicii îi spun de secole Matterhorn, un nume care derivă de la Matt, păşune, şi das Horn, vârful.

Primul care a atins vârful Matterhorn a fost englezul Edward Whymper, în 14 iulie 1865. Împreună cu echipa sa de şapte temerari a reuşit să învingă o echipă italiană, dar la cobârea de pe munte, patru alpinişti şi-au pierdut viaţa. Succesul expediţiei Whymper a adus în atenţia lumii Piramida Perfectă şi micul sat Zermatt, iar de atunci, Matterhorn a devenit unul dintre cei mai frecventaţi munţi din lume. Este împânzit de-a lungul rutelor de corzi fixe şi scări, mărturie a nenumăratelor ascensiuni, reuşite sau ratate. Căsuţa Solvay, aflată la o diferenţă de altitudine de doar 475 de metri faţă de vârf, este cunoscută de toţi alpiniştii care escaladează masivul, oferă exact de 100 de ani adăpost pentru cei surprinşi de vremea rea.

CLICK AICI PENTRU OFERTA SPECIALĂ DE CIRCUIT ÎN ELVEȚIA DE LA ICAR TOURS

În domeniul schiabil amenajat din Zermatt sunt trei zone distincte: Matterhorn Glacier Paradise, Rothorn, Gornergrat şi datorită altitudinii de pâna la 3800 de metri de la care se schiează, perioada de schi se extinde practic la tot anul, cu un sezon de vârf din noiembrie până în mai. Preţul unui skipass,valabil pe o zi, pentru un adult, este de aproximativ 50 de euro.

Matterhorn
Peste 360 de kilometri de pârtii, interconectate printr-o telecabină cu cele din Breuil-Cervinia, din Italia. 74 de km de instalatii pe cablu care pot transporta 75 de mii de persoane pe oră în toată regiunea şi 56 de km de piste cu instalaţii de zăpada artificiala. Şi în miezul verii se poate schia, pe gheţarul Theodul sunt mai mult de 20 de km de pârtii, şi pe lângă turişti aici se antrenează şi nenumărate echipe naţionale de schi aplin.

În Matterhorn Glacier Paradise se ajunge, din Zermatt, în 40 de minute, cu telecabina Matterhorn-Express. Se poate coborî la staţiile intermediare Furi şi Schwarzsee sau se poate urca cel mai sus, la Trockener Steg, staţia de telecabină aflată la 3883 metri înălţime, cea mai mare altitudine la care ajunge o telecabină, din Europa.

CLICK AICI PENTRU OFERTELE SPECIALE DE VACANȚĂ ORIUNDE ÎN LUME CU ICAR TOURS

Un lift construit în stâncă te duce şi mai sus, pe cea mai înaltă platformă de panoramă din Europa,de unde se văd Alpii Elveţiei, Franţei şi Italiei, în total 38 de vărfuri de peste 4000 de metri. Mai sus nu se poate, în schimb se poate merge mai jos, la 15 metri sub suprafaţa gheţatului unde este un adevărat palat de gheaţă, cu crevase naturale, tuneluri şi sculpturi în gheaţă.

Matterhorn ski

(sursa:tvr.ro)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *