Florența: Testamentul marii familii Medici pictat de Michelangelo

Chiar şi celebrul Dan Brown îşi începe marea aventură a ultimului său thriller „Inferno” în inima Florenţei, dezvăluindu-ne vechi mistere ascunse în strălucitoarele sale palate.

Florenţa este oraşul marii Familii Medici, blazonul lor se regăseşte peste tot în Toscana şi multe castele sau palate poartă numele acestei ilustre familii. Florenţa e şi oraşul marelui poet, scriitor şi filosof Dante Aligheri, al marelui gînditor politic Niccolo Machiavelli, al călugărului şi filosofului Savonarola, al giuvaergiului şi sculptorului Benvenuto Cellini sau al lui Galileo Galilei. Au fost florentini sau au creat în Florenţa şi Michelangelo, Boccacio, Donatello, Sandro Boticelli sau compozitorul Luigi Cherubini.
Mari patroni ai artelor, Familia Medici a deţinut puterea în Florenţa timp de 300 de ani şi a dat papi, regine, cardinali şi duci – concurenţi redutabili în lupta pentru putere, influenţă politică, avere şi prestigiu în Italia şi în întreaga Europă.

Click aici pentru oferta specială de vacanță în Florența de la ICAR TOURS

Un număr enorm de opere de artă renascentiste, tablouri, statui, clădiri, chiar întregul Palat Pitti au fost lasate prin testament florentinilor de Ana Maria Ludovica, ultima descendenta a ilustrei familii Medici, cu unica condiţie ca întreaga colecţie Medici să rămână intactă în Florenţa.

san lorenzo
În Piazza San Lorenzo este Bazilica San Lorenzo, construită în jurul anului 1000. Fostă biserică a Familiei Medici, reconstruită şi înfrumuseţată de toţi ducii de Toscana, care sunt înmormântaţi în Capelele Medici, bazilica nu impresioneza prin exteriorul său de piatră, ci prin marea bogăţie a operelor de artă din interior care aparţin marilor maeştri ai Renaşterii.
Mormintele familiei Medici sunt decorate cu celebrele statui Ziua, Noaptea, Zorii şi Apusul, cele mai importante opere ale lui Michelangelo.

Itinerariul ideal pentru a cunoaşte Florenţa poate începe în Piazza del Duomo, înconjurată de stăduţe cu aer medieval şi minunate palate renascentiste. În mijlocul pieţii este uluitoarea Basilica Santa Maria del Fiore, sau Duomo, proiectată de Arnolfo di Cambio în anul 1296 pentru a fi cea mai mare biserica romano-catolică din lume şi construită de mai multe generaţii de-a lungul a 170 de ani.

philopanoramica
Astăzi catedrala este a patra ca mărime din Europa, întrecută în dimensiuni doar de basilica Sf. Petru din Vatican, catedrala Sf. Pavel din Londra şi catedrala din Milano. Numele bazilicii se traduce prin Sfânta Maria a Florii şi se referă la floarea de crin, simbolul Florenţei, de la care a venit şi vechiul nume al oraşului – Fiorenza.

Bazilica este faimoasa nu doar prin dimensiune sau datorită exteriorului său, o dantelărie de marmură albă de Carrara, roz de Maremma şi verde de Prato, ci în special datorită cupolei sale din cărămidă construită de Filippo Brunelleschi. Marele arhitect a dat un ordin prin care se interzicea construirea unei clădiri mai înalte decât marele Dom care domina înteaga Florenţă fiind aproape la fel de înalt ca dealurile din jurul oraşului. Brunelleschi a fost aclamat pentru realizarea sa de toţi florentinii şi i s-a oferit onoarea de a fi singura personalitate a Florenţei înmormântată în catedrală.

Click aici pentru ofertele speciale de vacanță oriunde în lume de la ICAR TOURS.
Domul care este poate cel mai important obiectiv turistic din Florenţa şi este o instituţie în sine, căci în lunga sa existenţă a fost martorul istoriei oraşului, a auzit predicile lui Girolamo Savonarola, a fost legat de Divină Comedia a lui Dante sau a asistat la uciderea lui Giuliano de Medici din 26 aprilie 1478. În interiorul marii bazilici sunt adevărate comori de artă pe care le puteţi cunoaşte doar vizitînd-o.
Museo dell’Opera del Duomo expune basoreliefuri, gravuri şi sarcifage etrusce şi romane, statui cândva plasate în nişele catedralei, picturi religioase şi relicvarii, iar Pieta, una din celebrele sculpturi a lui Michelangelo, ocupă un loc de onoare.

Dacă urcaţi cele 463 de trepte spre vârful cupolei veţi putea avea o panorama minunată asupra întregului oraş. (sursa:tvr.ro)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *