Grecia: Pelion, reședința de vară a zeilor greci

La 4 ore distanță de Atena, se află peninsula Pelion, un munte care prinde ca un cârlig Golful Pagasitic de continent. Crestele se înalță până la 1.600 de metri, iar pe ţărmuri plajele sunt înguste, cu nisip alb şi fin – Papa-Nero, este cea mai frumoasă dintre ele, normă, cu nisipuri albe şi ape albastre. Peninsula are 80 de km lungime şi 35 lăţime şi se parcurge aventuros pe drumurile şerpuite care urcă pantele abrupt şi coboară periculos către apele albastre ale Mării Egee.

Păduri dese de pini, fagi şi castani, dar şi livezi de meri, peri, lămâi, portocali, kiwi şi cireşi îşi împletesc verdele cu culorile trandafirilor, azaleelor, cameliilor, hortensiilor şi a zecilor de specii de plante medicinale. Pe coasta de vest, dintre livezi răsar falnic chiparoşii, iar peisajul e asemănat cu cel din Toscana. Nu sunt hoteluri de lux sau resorturi exclusiviste, doar vile, mici hoteluri şi pensiuni cochete, totul este simplu, primitor şi liniştit. Tavernele au mâncare gustoasă şi vin rece, vara sunt festivaluri, iar sărbătorile religioase au un anume specific local.

pelion-tsagarada

Conform mitologiei greceşti, muntele Pelion şi-ar fi luat numele de la regele Peleus, tatăl lui Ahile, şi ar fi fost tărâmul centaurilor, creaturi mitice jumătate om, jumătate cal. Se spune că aici, Chiron, cel mai înţelept dintre centauri, l-a crescut şi educat chiar pe Ahile, marele erou al Greciei antice. De aceste locuri se leagă şi numele lui Iason conducătorul argonauţilor, care a plecat din Volos în căutarea Lânii de Aur.

Click aici pentru oferta specială de vacanță în Grecia de la ICAR TOURS

Legendele mai spun că şi zeii Olimpului au ales, pentru frumuseţea sa, Pelionul ca reşedinţă de vară. Aici ar fi fost primul concurs de frumuseţe din regatul Magnesiei, când la nunta lui Peleus cu Thetis au fost invitaţi toţi zeii, dar nu şi Eris, zeiţa discordiei. Supărată, ea s-a făcut invizibilă şi a pus în faţa lui Zeus un măr de aur pe care scria “pentru cea mai frumoasă”. Hera, Atena şi Afrodita au revendicat mărul, dar Zeus l-a rugat pe frumosul Paris, fiul lui Priam regele Troiei, să decidă el cui se cuvine mărul. Paris l-a oferit Afroditei care-i promisese că-i va da de nevastă pe Elena, cea mai frumoasă dintre muritoare, iar de aici s-a născut Odiseea lui Homer.

Pe muntele Pelion sunt 24 de sate tradiţionale, mai mari sau mai mici, mai bogate sau mai sărace, unele se văd de la mare departare, altele sunt ascunse de păduri. Printre serpentine, casele tradiţionale par să fi crescut împreună cu copacii şi sunt agaţate de pantele munţilor una peste alta. În mijlocul satelor cu străduţe înguste sunt pieţe cu fântâni de piatră şi platani seculari, bisericile vechi ascund comori, iar casele cu arhitectură otomană sau neoclasică sunt construite din piatră şi lemn şi au balcoane bogat ornamentate. Tabloul pitoresc e completat de câteva taverne, cafenele şi mici magazine cu artizanat şi souveniruri.

makrinitsa-27

Poarta de intrare în Pelion este oraşul Volos. De aici o şosea şerpuită urcă curajos muntele şi ajunge în satul Portaria, faimos pentru produsele din mătase din vremea stăpânirii otomane, un sat tradiţional, unde multe dintre cele mai mari şi frumoase dintre case au devenit hoteluri sau pensiuni. Vara, pornind din sat, se pot face lungi plimbări prin pădurile pline de izvoare până la cascada Karavos. Lângă Portaria, la Katihori, are loc festivalul Tsipouro, care celebrează cunoscuta băutură tradiţională – un rachiu distilat din struguri. În august în Portaria se celebrează nunţile, la care sunt invitaţi cu plăcere şi vizitatorii.

Click aici pentru ofertele speciale de vacanță oriunde în lume de la ICAR TOURS

Urcând pe coastă se ajunge în satul Makrinitza, supranumit „Balconul Plelionului”. Panta muntelui este atât de abruptă încât casele au trei etaje în partea din faţă şi doar unul în partea dinspre munte. Satul a fost construit în jurul unei mănăstiri, începând din anul 1204, de refugiaţii veniţi din Constantinopol. Makrinitsa e un sat bogat pentru că locuitorii au fost buni negustori, meseriaşi şi constructori. Casele de la sfârşitul secolului XVII sunt mari, au balcoane suspendate, obloane de lemn şi ferestre pictate şi împodobite într-o manieră specifică satelor de munte.

Străzi pavate cu piatra de râu duc către centrul satului. Piaţa e umbrită de copaci seculari şi se deschide într-o terasă amplă cu o fabuloasă panorama asupra oraşului Volos şi a golfului Pagasitic. La tavernele din piaţă se poate bea ceai din plante aromate culese de pe coastele munţilor din Pelion, iar magazinele de souveniruri au o ceramică foarte frumoasă.

makrinitsa-pilion-027
(sursa: tvr.ro)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *