Hanoi, Lacul Hoan Kiem și legenda Sabiei Refăcute

Capitală a Vietnamului, Hanoi este unul dintre cele mai frumoase orașe ale „continentului galben”, purtând supranumele de Parisul Asiei. Este un oraș vechi de aproape un mileniu, încărcat de istorie, cultură și legende. Este plin de temple budhiste și taoiste și este un oraș verde, cu foarte multe parcuri și de lacuri, acestea din urmă în număr de 18.

Termenul Ha Noi se traduce ca „orașul dintre două râuri”. Unul dintre cele mai frumoase lacuri ale metroplei este Lacul Hoan Kiem – “lacul sabiei refăcute”, un loc unde apa este de un verde ireal, cu străluciri stranii.

Povestea spune că în urmă cu aproape 600 de ani, vietnamezii luptau să îi alunge din țară pe invadatorii chinezi. În acele vremuri, un pescar sărac ieșise cu barca sa pe lac (care atunci se numea Thuy Quan), pentru a prinde pește. În năvod s-a trezit cu o bucată lungă și ruginită din fier, aparent inutilă, pe care a aruncat-o supărat înapoi în adâncuri. A doua zi, pescarul a ieșit din nou pe lac, într-o altă parte a acestuia. Din nou s-a trezit cu bucata de fier în năvod. Și-a dat seama atunci că este un semn de la zei. Nu a mai aruncat-o înapoi, a curățat-o de mizerie și a observat că este de fapt o sabie căreia îi lipsea mânerul. Pescarul a luat sabia și a plecat să se înroleze în armata vietnameză condusă de generalul Le Loy. Noaptea, în tabără, sabia pescarului a început să strălucească dintr-o dată. Generalul Le Loy a văzut-o și și-a dat seama imediat că este magică.

După o înfrângere în fața chinezilor, Le Loy s-a așezat supărat pe malul lacului, sub un copac. Tocmai atunci a apărut din ape o țestoasă pe a cărei carapace era prins un mâner strălucitor. Le Loy a pus imediat sabia pescarului în mâner iar cele două părți s-au potrivit dintr-o dată. Cu sabia refăcută, Le Loy a pornit din nou la luptă și a reușit să îi alunge pe chinezi. Când generalul sărbătorea victoria și îl recompensa pe pescar pentru sabia dăruită, din apele lacului a ieșit aceeași țestoasă magică. Aceasta a început să vorbească și le-a zis oamenilor: „Acum este pace, trebuie să dați înapoi sabia căci ea este a Regelui Dragon”. Le Loy a ascultat-o imediat și a prins sabia refăcută pe carapacea țestoasei. Aceasta s-a scufundat în adâncuri iar apa lacului a devenit mai verde și mai strălucitoare decât altădată. Generalul Le Loy (care mai târziu a devenit rege al țării) a botezat atunci lacul Hoan Kiem, lacul sabiei refăcute…

bibliografie – vietnamonline.com – Hoan Kiem Lake

sursă foto – Discovery

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *