India: Taj Mahal, monumentul dragostei eterne

Una dintre cele șapte minuni ale lumii, bijuterie a arhitecturii mondiale, Taj Mahal s-a născut din dragostea fără sfârșit pe care un bărbat a purtat-o unei femei.

Prinţul Shah Jahan, iniţial Khurram, s-a născut în 1592. El era fiul lui Jehangir, al patrulea împărat Mogul al Indiei, şi nepotul lui Akbar cel Mare. În anul 1607, pe când se plimba printre tarabele bazarului Meena, a întâlnit-o pe cea care avea să devină Mumtaz Mahal. A fost dragoste la prima vedere între prinţ şi tânăra de doar 15 ani, cu numele de Arjumand Banu Begum. Shah Jahan s-a hotărât imediat: voia să se căsătoarească cu ea, iar după cinci ani, demersul s-a oficializat.

Când a împlinit 36 de ani, Shah Jahan a devenit împărat, iar Arjumand Banu a primit învestitura roială şi titlul de Mumtaz Mahal, care înseamnă „Coroana Palatului”. Deşi Shah a avut mai multe soţii, cea pe care o prefera era Mumtaz Mahal, care l-a însoţit peste tot şi i-a fost mereu devotată. Când Mumtaz Mahal a dat naştere celui de-al 14-lea copil, starea de sănătate a acesteia s-a înrăutăţit. Înainte de ultima suflare, Mumtaz l-a rugat pe împărat patru lucruri: sa-i construiască un mormânt, să se recăsătoarească, să-şi iubească fiii şi să-i viziteze mormântul la aniversare.

Click AICI pentru oferte speciale de vacanță în India!

Shah Janan a jurat, la moartea soţiei sale, că va construi cel mai maiestuos mausoleum deasupra mormântului ei. La construcţia care a început în 1632 s-a lucrat timp de 22 de ani, cu 22.000 de muncitori – artişti, sculptori, ingineri – din toate colţurile lumii. Monumentul Taj Mahal a căpătat forma finală în anul 1653. Legenda spune că materialele au fost aduse din întreaga Indie şi din alte zone ale Asiei cu ajutorul unei „flote” ce număra 1.000 de elefanţi.

Legenda spune că Shah Jahan a fost atât de răpus de moartea soţiei sale, încât a ordonat să se ţină doliu timp de doi ani în tot imperiul. În interiorul domului se află sicriul împărătesei încrustat cu pietre preţioase. În momentul în care Shah Jahan a murit, cu 35 de ani mai târziu, sicriul său a fost depus într-un mormânt alăturat celui al lui Mumtaz Mahal.

Click AICI pentru toate ofertele speciale de vacanță de la Icar Tours!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *