Istanbul: Pe urmele dervişilor rotitori, urmașii asceților interziși de Ataturk

Din povestea dervișilor rotitori a rămas doar dansul, rotirea continuă, care îți amețește mințile doar privind-o. Ataturk a considerat că grupul de meditație pentru atingerea extazului spiritual este o sectă religioasă și l-a interzis.

La Konya a început totul, oraş sfânt, oraş istoric, fosta capitală a imperiului selgiucid – izvorul marelui Imperiu Otoman, locul unde se spune că s-a ridicat primul oraş de pe faţa pământului după ce Noe a ancorat pe Muntele Ararat. Aici şi-a trăit ultimii 50 de ani din viaţă poetul persan Mevlana, întemeietorul ordinului dervişilor. Considerat de mulţi un mistic şi chiar contestat de unii istorici, Mevlana, de religie islamică, a realizat că Dumnezeu e bun şi tolerant cu toate religiile, aşa că a început să predice oamenilor legile iubirii şi altruismul. A avut adepţi încă din timpul vieţii, iar după moarte învăţămintele sale continuă să aducă pe calea credinţei, prin dragoste, mii de oameni din toată lumea.

Click AICI ca să vezi oferta specială de vacanță pentru ISTANBUL!

Membrii sectei sale se numeau dervişi şi erau un fel de călugări ce trăiau retraşi, în meditaţie, în mânăstire (lucru inedit în religia islamică, ce nu încurajează asceţii). Legătura lor cu divinitatea şi cu lumea de dincolo se făcea prin acest dans mistic, prin rotirea ameţitoare care astăzi nu se mai practică în Konya decât la date şi în locuri stabilite de autorităţi. Locul unde a fost mânăstirea lui Mevlana şi moscheea unde se află mormântul său sunt astăzi, oficial, muzeu, însă neoficial, înainte de năvălirea hoardelor de turişti cu aparatele lor foto, pe la orele 8.00 ale dimineţii, adepţii săi se adună lângă mormânt, spun rugăciuni şi trăiesc extazul predicat de Mevlana doar în suflet şi în priviri. Orice manifestare făţişă a ataşamentului faţă de misticul persan este interzisă.

Dacă sunteți în Istanbul și timpul nu vă este cel mai mare dușman, există posibilitatea să zburați la Konya. Konya are propriul aeroport. Fosta capitală selgiucidă ascunde moschei vechi de secole, muzee impresionante, şcoli koranice şi ateliere de ceramică şi covoare cu faimă în întreaga lume. Dacă ajungeți acolo în arșița verii, vă recomand să vă răcoriți cu un ayran rece, o băutură tradițională, un fel de kefir mai lung, altminteri foarte bun dacă v-a dat prin minte să dați iama prin bunătătțile locale, ca spre exemplu un soi de pizza turcească, pe care localnicii o numesc etli ekmek, coaptă în fâșii lungi de un metru de blat subțire împănat cu brânză și carne tocată rumenită destul de picantă.

Click AICI ca să vezi ofertele speciale de vacanță ICAR TOURS!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *