La Torino l-am mâncat pe strămoșul savarinei, Baba al rum

Atunci când vizitați Torino, trebuie să vă fie clar că mergeți într-o fostă capitală a Italiei, care nu s-a mai trezit niciodată din visul frumos al puterii, și în care veți întâlni toate însemnele regalității. Ca atare, o fi el orașul uzinelor Fiat, dar e în primul rând trebuie să vizitați castelele, vilele istorice și catedralele torineze. Și, Slavă Domnului, aveți de vizitat, o singură zi nu e de ajuns în nici un caz. Fiindcă, Torino pune la dispoziția vizitatorilor un circuit de mare valoare istorică și arhitecturală: reședințele Casei de Savoia. Pe lângă Palatul Regal, reședința oficială a ducilor de Savoia până în 1865, circuitul cuprinde palate, reședințe și castele din centrul orașului și din împrejurimi. În Torino se mai află Palatul Chiablese, Muzeul Regal de Arme, Biblioteca Regală, Palatul Carignano, Villa della Regina, Castelul Valentino și Palatul Madama. Acesta din urmă este adevăratul centru metaforic și geografic al orașului.  Acolo o să vă distrați la maximum cu jeturile de apă care țâșnesc din pavaj. Pe lângă ele, un must do pentru creștini este Catedrala Sfântul Ioan Botezătorul care adăpostește Giulgiul lui Iisus, dar despre asta, precum și despre o altă catedrală, ridicată pe una din colinele înalte, legată de o tragedie ce a marcat istoria modernă a orașului, vă voi povesti cu altă ocazie.

Click AICI pentru cea mai bună ofertă de vacanță în Torino!

Acum am să vă sfătuiesc să nu ratați ocazia de a vă îndopa cu înghețată, de la oricare din zecile de tonete din centrul orașului, unde găsești absolut toate combinațiile pământului. Creierul va striga disperat că vă veți face cât porcul de Crăciun, dar lăsați-l să strige și cereți din specialități. După o asemenea aventură a papilelor gustative, e timpul pentru o întâlnire istorică. În unele baruri ascunse prin clădirile monumentale din centrul orașului puteți găsi, prin vitrine, niște gogoșele simpatice, frumos rumenite și oleacă strălucitoare. Ei bine, vă fac cunoștință cu strămoșul savarinei, o specialitate napoletană, dar pe care eu la Torino am degustat-o. E minunată! Baba al rum. Gogoșica noastră dulce este bine însiropată cu rom, rom adevărat, nu aromă, nu poșirci. Rom! Nu-i prea scumpă, 2-3 euro, și dacă nu reziști tentației de înghiți câteva pe nerăsuflate, o să devii cel mai euforic turist din Torino!

Așadar, dacă mergeți la Torino, mâncați Baba al rum. Vă garantez că o să vă placă și n-o veți uita niciodată! Să vă spun în trei cuvinte și cum s-a transformat în savarină?  În 1844, Julien, un patiser parizian, a oferit clienților săi Savarina, care este puternic inspirată din baba al rum, doar că este îmbibată cu un amestec alcoolic diferit și utilizează o matriță circulară, în formă de inel, în loc de forma simplă rotundă, de gogoașă.

Click aici pentru cele mai bune oferte de vacanță de la Icar Tours

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *