Lisabona, înființată de Ulise și invadată de mirosul cafelei adevărate

Lisabona este al şaptelea cel mai vizitat oraş din sudul Europei, după Istanbul, Roma, Barcelona, Madrid, Atena şi Milano şi este recunoscut ca un oraş global, datorită importanţei pe care o are în finanţe şi în comerţul internaţional, în cultura şi arta europeană sau în media şi divertisment. E ideală pentru un city break sau o vacanţă mai lungă, iar Lisabona se lasă descoperită cu plăcere de toţi cei care doresc să petreacă un sejur agreabil, împreună cu familia sau cu prietenii. Emblema oraşului este Turnul Belem, inclus de UNESCO în patrimoniul mondial pentru că reaminteşte lumii de marile descoperiri geografice.

O legendă spune că Ulise ar fi fondat oraşul, totuşi, cel mai probabil este că fenicienii stăpâneau pe la anul 1200 î.Hr. aşezarea Alis Ubbo, ce însemna golf încântător. Apoi locul a fost cucerit de greci, de cartaginezi, iar mai târziu de romani şi s-a numit Olisippo. Iuliu Cezar l-a botezat Felicitas Julia. Începând din 711, pentru 400 de ani, creştinii au fost alungaţi de maurii care au numit oraşul al-Usbuma. A fost cucerit apoi de cruciaţii conduşi de regele Afons I Henriques, iar portughezii i-au spus Lisboa.

În secolul XIV Lisabona a cunoscut prosperitatea datorita comerţului cu Asia, Africa şi Brazilia şi a devenit cel mai important centru al comerţului cu sclavi din Europa, iar în secolul XV a devenit cel mai important port al lumii şi a atras genovezi, evrei, flamanzi şi marocani.

turnul belem

De aici au plecat navigatorii portughezi pe mările lumii, aducând aur şi mirodenii. În secolul al XV-lea, Vasco da Gama a descoperit traseul către India, iar Pedro Alvarez Cabral a întemeiat colonia Braziliei. În această perioadă a fost construit Turnul Belém şi impresionanta Mănăstire Sfântul Ieronim, astăzi înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO.

CLICK AICI PENTRU OFERTA SPECIALĂ DE VACANȚĂ ÎN LISABONA CU ICAR TOURS

Marele cutremur din 1755, valurile seismice şi incendiile au distrus însă splendidul oraş. Au murit atunci 30.000 de oameni şi 15.000 de clădiri şi sute de palate şi biserici au fost distruse. Lisabona a renăscut însă, fiind reconstruită, după planurile în stil clasic ale de marchizului de Pombal, cu cartiere, bulevarde largi şi clădiri monumentale.

Abia secolul XX i-a adus Lisabonei pacea şi liniştea pentru a deveni un oraş modern. Denumită pentru clădirile sale albe şi oraşul alb, Lisabona păstrează cu farmec un amalgam de stiluri – manuelin, cel uniform şi elegant impus de Pombal, sau fineţea stilului art nouveau, şi bineînţeles, arta faianţei pictate, moştenită de la mauri. Plăcuţele de faianţă azulejo, cu care sunt placate clădirile, spun în culori şi forme diverse istoria oraşului.

baixa

Cartierul Baixa, numit inima oraşului, a fost construit pe ruinele oraşului distrus de marele cutremur din 1755, în concepţia urbanistica a noului spirit al acelor timpuri. E geometric şi monumental, foarte aerist şi elegant. Artera principală Rua Augusta este pietonală, iar alte străzi au nume legate de meştesugurile locale. Pe Rua do Oro în 1902 a fost instalat un lift, Elevator de Santa Justa, care ducea turiştii la un punct de belvedere, astăzi însă e înlocuit de funicularul Gloria. În spatele Elevador de Santa Justa este Convento do Carmo (Mănăstirea Carmo), distrusă parţial de marele cutremur, fără acoperiş, dar cu zidurile intacte.

Praca do Comercio mărgineşte la sud cartierul Baixa şi este o zonă a băncilor, a magazinelor de lux şi a centrelor de afaceri. În piaţă, cunoscută şi sub denumirea de Terreiro do Paco, au fost timp de 200 de ani Palatul Regal şi biblioteca cu peste 60 000 de volume, distruse în marele cutremur din 1755. Piaţa a fost reconstruită şi alte clădiri au luat locul palatului. În 1974 piaţa a fost scena Revoluţiei garoafelor care a înlăturat guvernul lui Marcello Caetano.

Acum e un spaţiu urban unde se organizează spectacole sau alte evenimente culturale. Alte pieţe celebre sunt Rossio, sau Praca dom Pedro IV, unde în trecut erau cele mai măreţe clădiri din oraş, se făceau defilări militare, judecăţi, spectacole sau festivaluri şi Piata Lisabonei, loc istoric unde în 1820 a fost ars pe rug ultimul cetăţean acuzat de erezie. Dacă după ce vizitaţi vreţi să beţi o cafea sau să faceţi cumpărături, atunci acesta este cartierul potrivit pentru bijuterii sau suveniruri.

comercio-square-lisbon

Partea veche a oraşului, care a rezistat puternicului cutremur, este cartierul Alfama, cu nume şi arhitectura maure, cu străduţe medievale înguste şi liniştite şi cafenele unde se ascultă melancolica muzică fado. În cartier este Museu do Fado dedicat chitarei portugheze şi celui mai renumit gen muzical al Lisabonei. Pe aici trece vechiul tramvaiul 28 care ajunge pâna în cartierul Castelo de sus. Castelo de Sao Jorge a fost inima oraşului maur şi este construit pe colina unde s-au aşezat primii locuitori ai oraşului. Palatul a fost reşedinţă regală până în 1511. Poate fi văzut din aproape orice punct al Lisabonei, iar de pe esplanade se deschid panorame splendide asupra oraşului.

Cartierul Belem este locul istoriei. Principala atracţie este Mosteiro dos Jeronimos, cel mai important monument naţional al Portugaliei, construit de Dom Manuel I, între 1501 şi 1570, cu costuri echivalente a 70 de kilograme de aur pe an, ca loc de rugăciune înainte de a pleca în călătoriile pe mare şi pentru a

Lisboa_(P)_-_Mosteiro_dos_Jerónimos_(tone-mapping)

celebra marile descoperiri geografice. Mănăstirea Ieronimilor este un foarte bun exemplu al stilului manuelin, inspirat de arhitectura teritoriilor cucerite, cu reprezentarile religioase sau ale vieţii marine, cu influenţe gotice şi renascentiste. Pe lânga membrii familiilor regale care au condus Portugalia înmormântaţi aici, în Mosteiro dos Jeronimos, sunt şi mormintele exploratorului Vasco da Gama şi poetului naţional Luis de Camoes. Turnul de apărare împotriva corsarilor, Torre de Belem, este o frumoasă bijuterie de arhitectura manuelină, construit în formă de cizmă, începând din 1515. Este emblema oraşului şi principal punct de atracţie în tururile turistice, se poate vizita cel mai uşor dimineaţa devreme sau seara, când se simte briza.

CLICK AICI PENTRU OFERTE SPECIALE DE VACANȚĂ ORIUNDE ÎN LUME CU ICAR TOURS

Nu plecaţi din Lisabona fără să beţi vinurile locale. Un pahar de Vino Verde sau de Porto trebuie băut într-unul dintre restaurantele situate la înălţime. Dacă nu aţi cheltuit deja prea mult, alegeţi Eleven, cel mai sofisticat restaurant al oraşului amenjat într-o cutie modernistă de sticlă în vârful parcului Eduardo VII, de unde veţi vedea într-o perspectivă largă întreaga Lisabonă.

00_eleven_Restaurante_Lisboa

(sursa:tvr.ro)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *