Lisabona – Muzeul Faianței

Museu Nacional de Azulejo este un obiectiv ce nu trebuie ratat de niciun turist care ajunge la Lisabona. În lusitana modernă Azulejo se traduce astăzi ca țiglă dar în acest caz vorbim despre un muzeu al țiglelor de faianță, un muzeu al faienței. De fapt, termenul azulejos vine din maurul al zulay, care înseamnă placă mică de ceramică.

O explozie de culoare, măiestrie și artă seculară, care se poate bate de la egal la egal cu orice muzeu de pictură al Europei. Muzeul funcționează din 1958 în incinta Mânăstirii Maicii Domnului, Convento de Madre de Deus, edificiu construit în 1509 de regina Leonora. Această artă inedită a faianței are aici, în capitala Portugaliei, o o tradiție de deja cinci secole.

Meșteșugul a fost adus în peninsula iberică de către arabi care decorau clădirile, pe interior dar și pe exterior, cu minunate fresce mitologice și religioase sau cu desene geometrice și florale. Vorbim despre o artă extrem de elaborată, executată doar de mari artiști. Plăcile de ceramic subțire suportă și astăzi minunate opere de artă.

Maeștrii Lisabonei au început să lucreze efectiv faianța în secolul XVI. Din acea perioadă provine și minunata operă a lui Marcal de Matos, “Adorația magilor” din 1584, care poate fi și astăzi admirată în muzeu… Este doar una dintre sutele de lucrări expuse… Restul rămâne să le descoperiți dumneavoastră…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *