Madeira: Insula celor Fericiți și Capela celor unsprezece mii de Virgine

Madeira face parte dintr-un arhipelag de câteva insule situat în Atlantic, la aproximativ 500 de km de coastele Africii, un paradis natural cu vegetaţie luxuriantă şi faună unică în lume. Impreuna cu Insulele Azore şi Insulele Canare, Madeira formeaza regiunea Macaronesia, botezată aşa de geografii greci, care au numit insulele makárōn nêsoi, adică insulele celor fericiţi. Datorită poziţiei geografice şi influenţei oceanului, climatul este plăcut pe toată perioada anului, cu temperaturi de 22 grade Celsius vara şi 16 grade iarna, de unde şi reputaţia de destinaţie de vacanţă pentru toate anotimpurile. De şase secole, cultura bananelor, a trestie de zahăr şi pescuitul sunt sursele principale de venit, dar alături de vinurile de Madeira şi industria turismului aduce venituri importante.

Insula Madeira este traversată de la est la vest de un lanţ muntos cu peisaje alpine spectaculoase, iar pe ţărm sunt plaje de nisip. Spendid situat într-un golf înconjurat de munţi, Funchal este de cinci secole capitala arhipelagului şi pentru valoarea sa istorică şi culturală este prima atracţie turistică a Madeirei, este portul de acostare a navelor de croazieră şi a devenit foarte popular ca destinaţie pentru petrecerea Anului Nou.

Click aici pentru oferta specială de vacanță în Madeira de la ICAR TOURS

madeira 1

Oraşul şi-a primit numele de la primii portughezi care, conduşi de exploratorul João Gonçalves Zarco, au acostat aici prin 1419 şi care impresionaţi fiind de abundenţa plantelor aromatice de fenicul sălbatic care creşteau pe văile munţilor împăduriţi, i-au spus funcho. Aşezarea fondată de portughezi s-a transformat într-un important port maritim, centru al industriei zahărului şi al vinului şi locul unde şi-au mutat afacerile mulţi negustori din Europa. Prin secolul XVI, când navigatorii portughezi dominau rutele comerciale din Atlantic, oraşul a devenise un important punct de oprire al caravelelor care călătoreau între Indii şi Lumea Nouă şi, deşi suferise un atac devastator al piraţilor în 1566, abia în 1614 a fost fortificat de arhitecţi militari portughezi. Astăzi, fortăreaţa São Tiago, care a servit scopurilor militare până în 1992, găzduieşte Muzeul de Artă Contemporană şi expoziţii, iar pe terasă este un restaurant de unde se poate admira panorama oraşului şi oceanului.

Turul oraşului poate începe cu Catedrala gotică ridicată în secolul XIV, care are un tavan de lemn de cedru admirabil sculptat în stil Mudejar, sau cu Igreja do Colegio, biserică şi colegiu iezuit, la fel de frumos împodobită. Datează din secolul XVII şi are altare din lemn aurit, o multitudine de capele, între care Capela celor unsprezece mii de Virgine este o adevărată operă de artă, şi interiorul decorat cu faianţe de o deosebită frumuseţe produsă în atelierele din Liabona.

Click aici pentru ofertele speciale de vacanță oriunde în lume de la ICAR TOURS

La noua Ritz Café, vis-a-vis de Grădinile Municipale, se poate face o oprire pentru o cafea şi o prăjitură. I se spunea noua cafenea, deşi datează din 1905, şi este o adevărată instituţie a oraşului, a cărei istorie este spusă de fotografiile de epocă care o decorează.

madeira

(sursa:tvr.ro)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *