Malta – Ordinul Cavalerilor și povestea unui oraș incredibil – La Valetta

Malta este una din cele mai frumoase țări ale Europei. Un stat insular, pierdut în largul Mediteranei, la peste 90 de kilometri Sud de Sicilia și la aproape 300 de kilometri Nord de Tunisia africană. Un petic de stâncă cu o istorie uluitoare, râvnit de-a lungul timpurilor de toate marile puteri ale lumii începând de la fenicieni, trecând pe la greci și romani și ajungând la otomani, la francezi, la britanici… O aglomerare urbană incredibilă pentru o insulă de numai 316 kilometri pătrați. Dacă nu ești atent, nu îți dai seama că ai trecut dintr-un orășel în altul.

Situația se schimbă atunci când ajungi însă în La Valletta, capitala. O urbe minunată, cu edificii vechi de peste 400 de ani…. Un castel impresionant, un labirint de străduțe în pantă, catedrale impozante la aproape fiecare colț, un port superb, piețe cochete și curate, bun gust, arhitectură barocă, parfum medieval… Un oraș vechi, aflat în patrimoniu UNESCO și poreclit acum, pe bună dreptate, Citta Superbissima … Are doar vreo 9000 de locuitori dar este înainte de toate un oraș turistic, locanicii fiind un amestec pitoresc de neamuri, maltezi, italieni, francezi la origine sau rezidenți britanici care își petrec bătrânețile în acest loc minunat.

CLICK Aici pentru cea mai bună ofertă în Malta

La Valetta își are legată povestea de Ordinul Cavalerilor Sfântului Ioan de Ierusalim. Li s-a mai spus Ospitalieri dar acum toată lumea îi știe drept Cavalerii de la Malta. În 1522, forțați de otomani au părăsit insula Rhodos iar în 1530 au primit Malta ca fief, din partea lui Carol Quintul, conducătorul Sfântului Imperiu Roman. Au fost atrași din prima de peninsula Sciberras, unde era loc de port ideal și unde au construit un turn, Saint Elmo. În 1565 a avut loc Marele Asediu al Maltei: Ajutați de întăriri spaniole, Cavalerii au rezistat eroic în fața atacurilor flotei otomane. Marele Soliman Magnificul nu a putut cuceri Insula și s-a retras.

După această victorie, Cavalerii au demarat construirea unui oraș fortificat și noua capitală. Au numit-o Humilissima Civitas Valletta în cinstea marelui lor maestru Jean Parisot de Valette… În următoarele două secole și jumătate, Valletta a devenit un oraș extrem de puternic, fortificat, cu turnuri impresionate ce pot fi și astăzi vizitate. În 1798 povestea Cavalerilor de Malta s-a sfârșit: au fost alungați de pe insulă de către Marele Napoleon… De pe urma lor a rămas însă Valetta, un oraș cu locuri și povești minunate, ce abia așteaptă să fie descoperite…

Click AICI pentru oferte speciale de vacanță în toată lumea!

Valletta-48-974x584 valletta3 Valletta_TriqStOrsla_TR Valletta Malta Valletta bun valetta1 valetta republic_street Malta-La Valetta Malta-5 MalDia-04-23-09-15-An-aerial-view-of-Valletta-on-an-isthmus-and-clearly-showing-the-parallel-grid-streets. la-valletta-port la-valletta-castle la-valetta Jesœs PŽrez Pacheco 6332883-Valletta_street_Valletta 32.-Vecchie-case-pittoresche-la-valletta la-valetta02

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *