Malta:La Valletta, capitala Cavalerilor Ioaniţi

Ordinul Suveran al Cavalerilor de Malta, numit şi Ordinul Cavalerilor Ioaniţi, unul dintre cele mai vechi ordine nobile catolice cu scopul slujirii credinţei şi ajutorării aproapelui, îşi are rădăcinile în străvechiul ordin al Cavalerilor Ospitalieri sau Cavaleri ai Sfântului Ioan, înfiinţat în 1050 în Ţară Sfântă. A devenit un ordin militar, atunci când a trebuit să-şi apere spitalele din Ţară Sfântă, în decursul secolelor a dobândit teritoriile Rodos şi Malta şi a funcţionat ca un stat. Începând din 1530 Ordinul a stăpânit insula Malta, concesionată de Regatul celor două Sicilii.

Urme ale prezenţei Ioanitilor sunt peste tot în Malta, în toate lucrările de inginerie militară, forturi, bastionane, turnuri de pază, apeducte, în biserici şi catedrale, dar şi în excepţionalele obiecte de patrimoniu, mobilă, lucrări de artă, sculturi sau argintărie. Cavalerii şi Marii Maeştri proveneau din bogate familii nobile şi au făcut donaţii generoase pentru prestigiul Ordinului loaniţilor şi de aceea La Valetta are cea mai mare concentrare de monumente istorice din lume.

Oraşul, botezat după numele Marelui Maestru al Ordinului, Jean Parison de Vallette, a fost ridicat după înfrângerea armatelor otomane în 1565 de către cavalerii ioaniţi şi a primit oficial numele de Humilissima Civitas Valetta, cel mai supus oraş.

CLICK AICI PENTRU OFERTA SPECIALĂ DE VACANȚĂ ÎN MALTA DE LA ICAR TOURS

Pentru ambiţiosul proiect de a construi un oraş-fortăreaţă care să apere creştinătatea, Papa Pius al IV lea a trimis cel mai celebru arhitect, pe Francesco Laparelli, care a construit în doar 15 ani o magnifică fortăreaţă pe o stâncă aridă, o peninsulă între două porturi naturale, Marsamxett şi Marele Port. Mari artişti, Caravaggio, Mattia Preti şi Favray au fost chemaţi de Cavaleri să înfrumuseţeze bisericile, palatele şi hanurile. La Valletta a devenit astfel cel mai modern oraş al acelor timpuri cu o reţea rectangulară de străzi care permit o bună ventilare a aerului, alimentare cu apă, condiţii sanitare şi splendide bastioane şi palate baroce, grădini şi biserici care i-au adus acestei capodopere de arhitectură barocă renumele de Superbissima, cel mai mândru oraş.

În inima oraşului este Palatul Marilor Maeştri, care e mărturia celor 270 de ani de influenţă politică şi economică a cavalerilor maltezi. Puteţi vedea Sala Tapiţeriilor şi Sala Armurilor, extrem de spectaculoase datorită valorii exponatelor. Astăzi marele palat adăposteşte sediile Preşedinţiei, Ministerului Justiţiei şi Parlamentului. valeta-timetravelturtle-com_60836900

Cel mai cunoscut obiectiv turistic maltez este o altă bijuterie de arhitectură barocă, Co-Catedrala Sfântul Ioan, numită astfel pentru că la venirea Cavalerilor Ioaniţi în Malta, în capitala insulei din oraşul Mdina, era deja o catedrală. În La Valletta nu putea fi construită decât o Co-Catedrala, ceea ce Marele Maestru Jean de La Cassiere a realizat în doar patru ani, începând din 1573. Deşi exteriorul este mai degrabă auster, interiorul baroc este foarte bogat şi fastuos ornamentat. Co-catedrala adăposteşte una dintre cele mai faimoase opere de artă ale Europei, tabloul care reprezintă Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, pictat de Caravaggio. Pavimentul Co-Catedralei este ca o uriaşă tablă de şah formată din 374 de pietre funerare, fiecare fiind realizată dintr-un mozaic încrustat cu pietre colorate.
La ieşirea din catedrala cumpăraţi din piaţa Triq Il-Merkanti un suvenir, iconiţe din argint sau vederi cu peisaje din Malta.

CLICK AICI PENTRU OFERTA SPECIALĂ DE VACANȚĂ ÎN MALTA DE LA ICAR TOURS

Văzute din port, Grădinile Barraka, al căror nume înseamnă „casa în paragină”, dau impresia că sunt suspendate parcă peste fortificaţii, dar dacă ajungeţi aici puteţi admira Marele Port – cel mai mare port natural al Mediteranei – şi cele trei oraşe fondate de Cavalerii Ioaniţi aflate vizavi de Valletta: Vittoriosa, Senglea şi Cospicua.

Cavalerii Ioaniţi au lăsat urme şi în istoria medicinei, iar în Valetta au construit în anul 1574 Sacra Infermeria, cel mai important spital al acelor timpuri din Europa, cu 900 de paturi pentru pacienţi bărbaţi, cavaleri, soldaţi, marinari şi străini. Pacienţii maltezi şi servitorii etau trataţi în alt corp al infirmeriei, iar din 1676 s-a adăugat edificiului şi o şcoală de anatomie şi chirurgie. Sacra Infermeria a fost reconstruită începînd din 1977 şi a devenit astăzi un modern Centru de conferinţe.

vallett-wiki-org_34678400

(sursa: tvr.ro)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *