Marele Zid Chinezesc și legenda frumoasei Meng Jiangnu

Este cel mai mare zid de pe Terra, măsurând peste 21.000 kilometri lungime. În urmă cu aproape 2300 de ani, primul împărat al Chinei, Qin Shi Huang (dinastia Qin – 220-206 î.H) a unit triburile din nord și a ordonat construcție zidului, pentru a proteja țara de nomazii Xiongnu. Ulterior, porțiuni din zid au fost create sau refăcute și de dinastia Han (206-220 d.H). Ce se știe mai puțin este faptul că Zidul de acum, cel admirat de milioane de turiști în fiecare an, datează practic din Evul Mediu, din timpul dinastiei Ming (1368 – 1644). Indiferent de perioadă, Marele Zid a avut întotdeauna două funcții principale: de a proteja țara de invaziile din Nord și de a proteja marea rută comercială – Drumul Mătăsii. Construit de-a lungul secolelor de militari, țărani și robi, Zidul are povești și legende incredibile.

Cea mai cunoscută legendă a Zidului și un mit celebru al culturii chineze este povestea lui Meng Jiangnu, frumoasa care a distrus parte din Zid cu lacrimile sale.

Legenda spune că frumoasa fată a fost găsită de două familii de țărani, Meng și Jiang, chiar pe granița ce le despărțea pământul. A fost adoptată de ambele familii și așa numele său a devenit Meng Jiang Nu (fata familiilor Meng și Jiang).  A crescut foarte frumoasă dar nu dorea să se mărite deși avea foarte mulți pețitori. Într-o noapte, în curtea casei sale a ajuns tânărul Fan Xiliang, care se ascundea de soldații ce vroiau să îl ducă să muncească la Zid.

CLICK AICI PENTRU CEA MAI BUNĂ OFERTĂ ICAR TOURS IN CHINA

Cei doi tineri s-au iubit din prima clipă. S-au căsătorit dar fericirea a fost de scurtă durată. După doar trei zile de la nuntă, Fan Xilian a fost găsit de soldați și luat la Zid. Un an a așteptat Meng ca iubitul să se întoarcă acasă. Într-o noapte l-a visat tremurând de frig la Zid. A decis să meargă să îi ducă haine groase.

Și fata a plecat în călătoria sa incredibilă. A ajuns la Zid și a mers din turn în turn întrebând de soțul ei. Muncitorii și soldații știau că acesta murise deja dar o mințeau pe fată, trimițând-o mai departe și mai departe. Ming a ajuns într-un final la capătul Zidului, acolo unde un străjer bătrân i-a spus adevărul.

Fata a început să plângă și a făcut asta trei zile și trei nopți. Se spune că lacrimile sale erau adevărate șuvoaie, care au distrus practic o parte din Marele Zid. Marele împărat Qin a aflat și a venit pe dată. S-a îndrăgosit de Meng și a cerut-o de nevastă. Femeia i-a spus că este de acord dar numai după ce soțul ei Fan va avea parte de o înmormântare normală. Și a mai avut o cerere: ca înainte de nunta ei cu Împăratul să fie lăsată să se plimbe pe malul mării. Qin a fost de acord cu ambele cereri, fără să intuiască planul fetei. După ce Fan Xilian a fost înmormântat cu fast, Meng Jiang Nu a mers și s-a aruncat în mare, pentru a fi împreună cu iubitul ei Fan, în eternitate…

CLICK AICI PENTRU TOATE OFERTELE SPECIALE DE VACANȚĂ DE LA ICAR TOURS

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *