Maroc: FES, perla lumii arabe

Capitala intelectuală şi manufacturieră şi cel mai important oraş imperial al Marocului, perla lumii arabe este Fes. Întemeiat în secolul IX, important centru cultural şi religios al occidentului musulman, Fes adăposteşte cel mai reprezentativ monument de artă islamică din nordul Africii.

Moscheea Al Qaraouiyyine e importantă atât datorită vechimii sale de 11 secole, a dimensiunii gigantice, pentru că poate adăposti simultan 20.000 de persoane, cât şi a stilului architectural şi impresionantelor decoraţii interioare. Aceasta e sediul universităţii musulmane şi a unei biblioteci cu manuscrise de mare valoare, veritabil tezaur al culturii islamice. Moscheea Andaluză domină oraşul şi cheamă credincioşii la rugăciune.

al-karouyine-fes_63904300

Medina medievală din Fes, inclusă pe lista UNESCO, este cea mai mare zonă urbană pietonală din lume.

Este impresionantă prin splendoarea şi rafinamentul clădirilor sale, pentru poarta monumentală cu decoraţiuni artistice a Palatului Regal, pentru cele mai frumoase sculpturi artizanale în lemn, gravuri în bronz, sculpturi policrome în piatră, ferestre moucharabie, coloane şi decoraţiuni sculptate.

Vopsitoriile de piele, neschimbate de aproape un mileniu, folosesc aceleaşi tehnici de tăbăcire, doar cu coloranţi naturali, uree şi excremente de porumbel, iar locurile de muncă se transmit din tată în fiu. Vizitatorii, care se apără de mirosul insuportabil cu rămurele de mentă, sunt conduşi pe scările înguste cu trepte strâmbe către acoperişul clădirii pentru a face fotografii. Astăzi politicienii şi istoricii se luptă să salveze această bijuterie de la degradare, suprapopulare şi de la distrugerile aduse de industrializare sau de turismul modern care sufocă vechiul oraş.

vopsitorie-maroc_61996100

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *