Mexico City și Teotihuacan, locurile potrivite pentru vacanța vieții

Faimos pentru azteci şi mayaşi, pentru tequila şi tortillia, pentru Cancun şi Acapulco, şi fascinant prin felul în care îmbină tradiţiile străvechi cu trecutul colonial şi modernitatea, Mexicul, cu cei 20 de milioane de turişti străini în fiecare an, intră în topul de cinci destinaţii turistice ale lumii.

Capitala Mexico City, o metropolă cosmopolită cu peste 20 de milioane de locuitori, este locul de confluenţă al culturilor amerindiană, colonială şi modernă. Aici, în jurul anului 1325, aztecii şi-au înfiinţat capitala Tenochtitlán, iar când în 1519 spaniolii conduşi de Hernan Cortes au pătruns în oraş, au fost copleşiţi de frumuseţea şi dimensiunile sale, mult mai grandios decât oricare dintre oraşele Spaniei. Au reuşit să-l distrugă în doar doi ani, iar cu piatra vechilor edificii au ridicat un nou oraş.

Plaza_de_la_Constitucion_Ciudad_de_Mexico_City

Cunoscut odată drept Oraşul Palatelor, are două zone intrate în patrimoniul UNESCO. Centrul Istoric şi Parcul Ecologic Xochimilco. Centrul Istoric este pe locul unde cândva era Tenochtitlán. Aici au fost descoperite ruinele Templo Mayo, iar în galeria aztecă, cea mai mare din Museo Nacional de Antropologia e Historia, se pot admira cele mai multe dintre comorile aztece. În Centrul istoric sunt şi cele mai frumoase pieţe, reşedinţe şi biserici din perioada colonială, între care şi imensa Sagrario Metropolitano, cea mai mare din America Latină.

Click aici pentru oferta specială de vacanță în Mexic de la ICAR TOURS

Catedrala Metropolitană, a fost ridicată la ordinul lui Cortes chiar peste cel mai mare templu aztec, ridicat în formă de piramidă pe locul unde, potrivit legendei, azteci au văzut vulturul stând pe un cactus şi devorând un şarpe. Astăzi privelişti spectaculoase pot hi văzute Turnul Latino-American, înalt de 183 de metri, sau Torre Mayor – cel mai înalt zgârie-nori din America Latină.

trajineras

Din vremea aztecilor datează şi vastul sistem de canale navigabile, acum incus în Parcul Ecologic Xochimilco, din sudul oraşului, unde se pot face plimbări în bărcile viu colorate, numite trajineras.

Picturile murale care acoperă multe din zidurile clădirilor din oraş, au reprezentat o mişcare artistică apărută după Revoluţia mexicană încheiată în 1920, şi exprimă respectul pentru ţară, indigeni şi muncitorii care se opuneau politicii disrcretionare a urmaşilor coloniştilor sau capitaliştilor. Capodoperele aparţin Celor 3 mari, David Alfraro Siqueiros, Jose Clemente Orozco şi Diego Rivera, soţul nu mai puţin celebrei pictoriţe Frida Kahlo.

La 50 de km de capitală este Teotihuacan, Locul unde omul devine Zeul, marea metropolă precolumbiană ridicată în anul 100 î.Ch. Timp de aproape opt secole, Teotihuacán a fost un oraș sfânt, lăcașul unde se nasc zeii, şi locul unde aztecii veneau în pelerinaj şi se făceau sacrificii umane şi animale. În perioada de apogeu era locuit de circa 200.000 de oameni, fiind atunci cel mai mare oraș din lume, dar a intrat în declin prin anul 650 şi o sută de ani mai târziu, din motive necunoscute acum, a fost părăsit. Calzada de los Mueros, Calea Morților, este un drum lat de 40 de metri care străbate oraşul şi

Click aici pentru ofertele speciale de vacanță oriunde în lume de la ICAR TOURS

indică direcţia către nord, şi şi-a primit numele de la azteci, care credeau că monumentele înşirate de-a lungul drtmilui sunt morminte ale regilor. În realitate doar Piramida Lunii a fost mormânt regal. Piramida Soarelui este cea mai mare construcţie, ocupă o suprafaţă egală cu Piramida lui Keops din Gizeh, dar are doar jumătate din înălţimea ei, adică 65 de metri. În vîrf se ajunje urcând 247 de trepte astfel construite încât coborârea e mai grea. Fiecare treaptă este mai înaltă decât cea anterioară, aşa încât credincioşii trebuiau să coboare cu spatele, pentru a fi permanet cu faţa spre zeu. Din anul 1987, situl arheologic Teotihuacán, întins pe mai mult de 80 de km pătraţi, aparține de patrimoniul mondial UNESCO şi este cel mai vizitat sit din Mexic.

TEOTIHUACAN

(sursa:tvr.ro)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *