Minunile din Koln – Domul gotic, apa de colonie, croaziera pe Rin și Muzeul Ciocolatei

Koln sau Cologne este unul dintre cele mai frumoase orașe ale Europei, cu o istorie de 2 milenii. Așezarea fost înființată de romani iar împăratul Claudius (41-54 d.H) a numit-o “Colonia Claudia Ara Agripinensium”, după numele soției sale Agripina (mama lui Nero). De altfel, împărăteasa, născută chiar în zona Rinului a iubit această localitate iar în anul 50 a ridicat-o la rangul de oraș. În scurt timp, Cologne a devenit capitala provinciei Germania Inferior. Mai târziu, în Evul Mediu, a fost unul dintre cele patru orașe sfinte ale creștinătății (alături de Roma, Constantinopol și Ierusalim), pentru că aici se aflau moaștele Celor Trei Crai de la Răsărit, Magii…

Nu vom insista însă astăzi pe istoria acestei urbe. Vom vorbi despre obiectivele extraordinare pe care turiștii le pot găsi aici.

Începem cu Domul Sfântul Petru, construit în 1238 pe ruinele unei biserici din secolul IX. Este cea mai mare catedrală gotică din Europa și cel mai vizitat edificiu din Germania. A fost la un moment dat chiar cea mai mare clădire a Evului Mediu. Măsoară 157 de metri înălțime iar dacă urci până sus, în turn, ai ocazia unei priveliști extraordinare.

CLICK Aici pentru cea mai bună ofertă la Koln

Koln este și un oraș cultural, cu numeroase muzee. Muzeul Ludwig te așteaptă cu cea mai mare colecție de artă pop din Europa. Muzeul Romano Germanic se mândrește cu piese arheologice deosebite, de factură romană iar Muzeul Schnutgen te așteaptă cu obiectele sale de Ev Mediu. Nu trebuie să ratezi nici Grădina Zoologică… Și nici Muzeul Ciocolatei, cel mai mare de acest gen din lume… Peste 4000 de metri pătrați în care afli istoria incredibilă acestei delicatese.

După ce te-ai săturat de atâta cultură, te liniștești cu o superbă croazieră pe impresionantul fluviu Rin… Apoi te întorci în centru, pentru cumpărături… Hohe Strasse este exact locul ideal pentru shopping, străzile și aleile din această zonă fiind pline de magazine pentru toate gusturile și buzunarele.

Nu poți pleca din Koln, fără să îți cumperi, de la sursă, celebra Apă de Colonie… Trebuie să mergi pe Strada Clopotelor, Glockengasse, la numărul 4711… Acest număr a dat și numele celebrului parfum… Se numește 4711 grație lui Napoleon, care atunci când a cucerit orașul a numerotat fiecare casă… Militarii lui Bonaparte au făcut o mare reclamă Apei de Cologne, trimițând iubitelor și soțiilor de acasă, celebra apă de toaletă.

Cine  a inventat însă apa de colonie? Se numea Johan Maria Farina și în 1709 a creat acest produs, pe care l-a botezat Kolnish Wasser, în cinstea orașului său. Un secol mai târziu, un anume Wilhelm Mullens a cumpărat numele de la urmașii lui Farina, a schimbat unele ingrediente și a creat produsul pe care îl știm azi. Încheiem cu o legendă: Povestea spune că de fapt tânărul Mullens a primit un dar în 1792, chiar în noaptea nunții sale. Un călugăr german i-a dăruit rețeta tainică a ceea ce se numea “aqua mirabilis”, apa de colonie…

Click AICI pentru ofertele speciale de vacanță de la ICAR TOURS!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *