Misteriosul oraș Petra – minunea din Valea lui Moise (Wadi Musa)

Am văzut pentru prima dată imagini din misteriosul Petra în filmul “Indiana Jones and the last Crusade” apărut la noi, pe casete video, imediat după Revoluție. Erau cadre cu impresionantul canion și cu impunătoarea clădire Trezoreria, unul din obiectivele acestui sit minunat. În deceniile ce au urmat am citit și văzut multe despre Petra dar recunosc că nu am reușit încă să ajung la acest minunat Oraș Secret din pustiul Iordaniei. Stâncile acelea roșii în care a fost sculptat cu mare măiestrie îi dau un aer misterios.

Click Aici pentru oferta speciala de Paște pentru Iordania

În urmă cu trei milenii aici a existat Regatul Roșu (Edom) al  edomiților, Rekem sau Raqmu, stat care este menționat în celebrele “Manuscrise de la Marea Moartă”. La sfârșitul secolului IV î.H, edomiții au fost alungați de către misteriosul neam semitic al nabateenilor. Victoria acestora a fost practic actul de naștere al regatului și al orașului Petra, care se traduce prin Piatră. Sub acești nabateeni, Petra sau Al Batrâ (cum l-au numit apoi arabii) a devenit cel mai important centru al comerțului cu mirodenii din întregul Orient. Romanii l-au cucerit în 106 d.H, chiar în anul în care, în Dacia a căzut Sarmizegetusa lui Decebal. A fost capitala provinciei Arabia Petrea apoi a intrat în declin și a fost abandonat de romani după ce un cutremur devastator l-a distrus în 363 d.H Astăzi, Petra este unul dintre cele mai importante obiective turistice de pe glob, sit aflat în patrimoniul Unesco și este considerat printre Minunile Lumii Antice (în cele 7 noi declarate pe lângă cele 7 clasice).

Puțin peste 1 % din orașul antic a fost dezgropat efectiv, dar ce este vizibil este oricum extraordinar. Visteria impozantă e doar unul din obiective. Digul, locurile de captare ale apei (prin pompe uriașe ce au ușurat traiul unui oraș aflat în deșert), Templele, Teatrul, Mânăstirea sau Mormintele sunt fiecare în parte obiective în fața căruia rămâi mut de admirație și nu ai cum să nu fii impresionat de geniul inginerului antic, nabateean și apoi roman. Petra se află foarte aproape de moderna stațiunii Wadi Musa, Valea lui Moise. În această vale se spune că Moise a lovit cu toiagul în stâncă și din aceasta a țâșnit apa care le-a potolit setea evreilor aflați în Exod…

Click AICI pentru ofertele speciale de vacanță de la ICAR TOURS!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *