Moscova: Teatrul Balșoi și Blestemul Focului

Marele Teatru Imperial al Moscovei a funcţionat în paralel cu Marele Teatru Imperial Kamenny din Sankt Petersburg, iar pe 25 octombrie 1825, a avut loc inaugurarea sa oficială, sub actualul nume, ocazie cu care a fost prezentat spectacolul de balet “Cendrillon” al compozitorului spaniol Fernando Sor. În 1853 un puternic incendiu a distrus sălile teatrului, reconstruite într-o manieră proprie de arhitectul italian Alberto Camillo Cavos, fiul compozitorului şi dirijorului Catterino Cavos.

Legenda spune că totul a început în secolul al XVII-lea când asupra acestui loc a fost aruncat blestemul focului, iar asupra Moscovei „blestemul” ciumei. Atunci, ţarul Fiodor al II-lea al Rusiei a instituit măsuri de prevenţie: mărfurile care intrau în ţară erau “dezinfectate” cu oţet, la fiecare răscruce se înălţau ruguri “purificatoare”, clădirile erau curăţate cu pucioasă, iar clădirile despre care se suspecta că adăpostesc bolnavi erau sigilate.

Oamenii purtau pe cap măşti în formă de cap de pasâre, în care introduceau plante parfumate, pentru a domoli mirosul de cadavru, ce se instalase în oraş. Medicii bănuiau că ciuma era transmisă de păsari.

Toate măsurile instituite de autorităţi i-au părut inutile boierului Nikita Vladimirovici Dviniatin, care şi-a zăvorât uşile şi ferestrele casei si a interzis oricui să intre sau să iasă. Conacul său se afla pe locul în care astăzi se află clădire Teatrului Mare.

Într-o zi, la uşa conacului a bătut un bărbat care a reuşit să îi convingă pe toţi ai casei să bea o poţiune mirauloasă. Toţi au sfârşind într-o mare suferinţă, căci “medicamentul” era, de fapt, otravă, iar vraciul s-a dovedit a fi un hoţ la drumul mare.

Singurul supravieţuitor a fost fiul cel mic care a fugit la vecini şi le-a povestit ce s-a întâmplat. Îngroziţi de soarta familiei Dviniatin, oamenii au l-au prins pe escroc şi l-au forţat să bea propriul leac miraculos.

Înainte să bea otrava, hoţul a aruncat un blestem asupra casei “Fie ca acest loc să sufere mereu, aşa cum sufăr eu acum! Focul să îl cuprindă neîncetat, aşa cum otrava îmi arde acum măruntaiele!”

Legenda spune că spiritul său continuă să se răzbune, provocând periodic nenumărate incendii.

Click AICI pentru oferte de vacanță speciale de la Icar Tours.

sursa: TVR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *