Muntenegru: Cea mai frumoasă atingere dintre pământ şi mare

Când vorbea despre Muntenegru, lordul Byron, marele poet romantic englez, descria litoralul muntenegrean ca fiind cea mai frumoasă atingere dintre pământ şi mare.

Marea Adriatică a săpat în stâncile abrupte de calcar o adevărată dantelărie de mici golfuri ovale de la Idalgo, în vest, şi până la gura răului Bojana, în est, cu plaje întinse cu nisip fin, peisaje marine şi muntoase, care se sfârşesc abrupt în nord, unde Muntele Lovćen şi Muntele Orjen se cufundă în Golful Kotor, unul dintre cele mai frumoase din lume şi una dintre destinaţiile cel mai bine cotate din Europa.

kotor-940x416

Pentru a da ocol golful Kotor există mai multe trasee, fie pe malul mării, unde sunt cele mai multe hoteluri şi monumente, fie pe munte, de unde există o privelişte mai bună, în special asupra celor două insule, care au fiecare cu câte o biserica. Sf Gheorghe este o mică insula unde călugării benedictini au ridicat o biserică, iar a două este o insulă artificială piatră în formă unui portavion, numită Maica Domnului de pe Stânca, uşor de recunoscut după biserica cu cupolă albastră.

Click aici pentru oferta specială de vacanță în Muntenegru de la ICAR TOURS!

Întreagă parte sud-vestică a Muntenegrului de azi, adică atât zona golfului Kotor şi oraşele Kotor, Perast, Risan şi Tivat, dar şi o fâşie de litoral la sud-est de golf, inclusiv oraşul Budva, au fost aproape 400 de ani sub stăpânire veneţiană. De aceea zona golfului, este cunoscută şi sub numele veneţian de Bocche di Cattaro, dar şi sub cel slav de Boka Kotorska, şi a fost parte a aşa numitei provincii Albania Veneta, care a trecut succesiv şi prin stăpânirea francezilor şi a habsburgilor, până a fi parte a Iugoslaviei.

Golful Kotor este cel mai sudic fiord al Europei şi are pe lângă peisaje de basm şi vestigii ale unui trecut istoric glorios şi comori turistice care aşteaptă să fie descoperite. De la Tivat se poate pleca într-o croazieră de o zi cu opriri pe riviera Herceg. Exploraţi Herceg Novi, un oraş vechi de 700 ani cu mănăstirea barocă Savina şi multe scări, oraşul Topla, în care a fost educat faimosul poet şi preot Petar II Petrovic Njegos, Zanjice, unde este o minunată Lagună Albastră numai bună pentru înot, şi mănăstirea Perast de pe mica insula artificială.

perast

Kotor este un port medieval fortificat, cu străduţe pietruite, biserici vechi din secolul XII şi clădiri cu arhitectură veneţiană, iar dacă te încumeţi să urci 1.500 de trepte spre ruinele cetăţii fortificate vei avea o privelişte magnifică asupra apelor de smarald ale golfului. După marele cutremur din 1979 Kotor a fost reconstruit aproape complet cu ajutorul UNESCO şi pentru comorile sale a fost declarat, împreună cu aşezările din jurul oraşului, obiectiv pe lista patrimoniului mondial.

În sud regăsim riviera Ulcinj, numită după principalul oraş al regiunii, un vechi port fortificat cu o îndelungată istorie piraterească, unde puteți vizita turnul Balsica şi moscheea-biserică renascentistă care acum adăposteşte Muzeul Oraşului. Aşezarea datează din epoca romană şi a fost aparţinut apoi sârbilor, veneţienilor şi otomanilor şi a fost în perioada medievală o putere navală importanta în Adriatică, după Veneţia şi Dubrovnik. În acest oraș (numit de venețieni Cita di Dolcinio) a stat prizonier pentru 5 ani scriitorul Miguel de Cervantes.

Click aici pentru ofertele speciale de vacanță oriunde în lume de la ICAR TOURS!

Începând de la Stari Ulcinj sunt 18 golfuleţe săpate în stâncă, peninsulele Marjau şi Mandra şi plajele Valdanos, Plaja Doamnelor –cu izvoare sulfuroase terapeutice, Maiami şi Safari. Cea mai lungă plajă, de peste 13 km, este Velika Plaza cunoscută şi drept Copacabana Ulcinj-ului, şi are un nisip fin cu proprietăţi medicinale şi terapeutice. Sunt şi plaje cu pietricele de diferite culori, plaje stâncoase excelente pentru scufundări, plaje umbrite de palmieri şi măslini, diguri de piatră, grote ascunse în mare şi plaje pentru nudişti. Apa mării este curată şi limpede, bună pentru înot, explotari subacvatice ale navelor scufundate, scuba diving pentru admirarea peştilor şi vânturi bune pentru kite-surfing. (sursa: tvr.ro)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *