Munții Atlas și povestea unui titan

Lanțul muntos se întinde pe o distanță de peste 2300 de kilometri, în Nord-Vestul Africii, pe teritoriul a trei state: Maroc, Algeria și Tunisia. Masivele impunătoare, ale căror vârfuri ajung și la peste 4000 de metri (cel mai înalt este Toubkhal – 4165) reprezintă un baraj natural extraordinar, care blochează vânturile fierbinți ale Saharei în drumul lor spre Mediterană sau spre Oceanul Atlantic. Fără acești munți, clima Europei ar fi fost cu totul alta.

Numele munților Atlas este legendar. Se spune că Atlas a fost un titan, fiul lui Iapet, care a luptat împotriva Zeilor Olimpieni conduși de Zeus. Totanii au fost învinși și aruncați în Tartar. Doar Atlas a avut altă soartă: A fost condamnat să poarte pe umeri bolta cerească, astfel încât pământul și cerul să nu se mai unească vreodată… Atlas a fost tatăl Hesperidelor, în a căror grădină se aflau celebrele mere de aur. Eroul Herakles le-a furat cu ajutorul lui Atlas, după ce a ținut și el, un timp, pe umeri, blota cerească.

Click Aici pentru cea mai bună ofertă în Munții Atlas, Nord-Vestul Africii

Munții lui Atlas sunt, într-adevăr de legendă. Întâlnești văi minunate precum Draa, Azzadan sau Ourika, deiflee spectaculoase precum Todra sau Dades (Valea celor 1000 de Kasbahuri) sau Lacul Takerkoust. Sunt locuri minunate pentru cei ce iuvbesc muntele și drumețiile montane. Acolo, pe culmi, unde aerul este rarefiat, cerul pare să se prăvălească peste tine și atunci, te întrebi, dacă Titanul Atlas mai este de veghe sau Cerul și Pământul s-au unit, într-un sfârșit?

 

CLICK AICI PENTRU OFERTELE SPECIALE DE VACANȚĂ ORIUNDE ÎN LUME DE LA ICAR TOURS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *