Nuanțele Iordaniei: Amman – albul regal și Petra – roșul deșertului

De la nuanţele de roşu ale deşertului Wadi Rum sau al stâncilor în care a fost ferecată Petra, la albul oraşului regal Amman şi până la albastrul Mării Roşii, întreaga Iordanie pare o adevărată pictură. Într-un Orient în plină furtună, Iordania a reuşit performanţa de a rămâne o oază sigură şi prietenoasă şi o foarte apreciată destinaţie turistică de aventură şi distacţie, de plajă şi relaxare.

Prin aceste locuri au trecut anatolienii, egiptenii, israeliţii, asirienii, babilonienii, perţii, grecii, caldeenii, romanii, arabii musulmani, cruciaţii creştini, otomanii şi britanicii. Săracă în resurse, dar atât de bogată în istorie, Iordania ocupă un spaţiu geografic plin de semnificaţii pentru trei mari religii din lume, Biblia a numit aceste locuri Grădina Domnului, iar Coranul i-a spus începutul binecuvântat al tuturor.
Ca multe locuri din Israel, Palestina, Liban sau Siria, multe localităţi din Iordania se regasesc în Biblie. O călătorie în Iordania poate străbate trasee biblice şi peisaje magnifice prin Valea Iordanului, pe malul Mării Moarte, în Wadi Al-Kharrar – locul unde se presupune că a avut loc botezul Domnului, pe muntele Nebo – unde Moise a văzut Pământul Făgăduinţei.

CLICK AICI PENTRU OFERTA SPECIALĂ DE VACANȚĂ ÎN IORDANIA DE LA ICAR TOURS

Amman, oraşul alb

Cu cei cinci mii de ani de istorie este unul din cele mai vechi oraşe ale lumii, fiind cunoscut din Vechiul Testament sub numele de Rabath-Ammon şi din timpul romanilor sub denumirea de Filadelfi. Amman primeşte anual mai mult de 2 milioane de turişti străini şi este unul din cele mai importante oraşe

mana-lui-hercule-amman-citadel-151_61143600

turistice din Orientul Mijlociu, deşi are multe monumente istorice. Turul oraşului poate începe la amfiteatrul roman săpat în stânca dealului şi poate continua cu o plimbare către ruinele Jabal al-Qal’a, Citadela, care dezvăluie culturi succesive, de la amoniti, perşi, greci, bizantini sau arabi la epoca modernă.

Între ziduri de fortificaţii, structuri istorice divers, morminte, arcade şi scări, cele mai importante construcţii sunt Templul lui Hercule, o Biserică bizantină şi Palatul umaiazilor. Deşi arheologii lucrează aici din anii 1920, mare parte a Citadelei a rămas încă neexcavată.

În anul 749,Amman-ul a fost distrus de un cutremur devastator şi părăsit de locuitori, dipărând practic de pe orice hartă timp de 13 secole, până în 1878, când după războiului ruso-otoman din Caucaz, mulţi cerchezi şi ceceni au fost mutati forţat în Siria şi Iordania, iar unii dintre ei şi-au găsit adăpost chiar în magnificele ruine ale Citadelei.

Petra, oraşul templelor

Considerat un oraş “pierdut” al antichităţii, Petra, unul din cele mai celebre situri arheologice din lume, a fost înconjurată de o aura de mister şi legendă şi asociată multă vreme cu imaginea biblică a lui Moise care ar fi făcut aici că apă să tasneasca din stâncă.

the-petra-monastery-ml-3_75123900

Petra era descoperită de exploratorul elveţian Johann Ludwig Burckhardt, dar primele observaţii ştiinţifice s-au făcut abia şaptezeci de ani mai târziu. Până în prezent nu a fost găsită nici o metodă de a data exact originea oraşului şi nici numele original nu este cunoscut. Descoperirile arheologice au dezvăluit că zona a fost locuită permanent încă din 1200 î.Hr. de edomiti, o populaţie semitică nomadă din sudul Israelului, care au înfiinţat aici regatul Edom, denumit astfel după culoarea roşie a stâncilor. Istoricii spun însă că zona ar fi fost locuită cu mii de ani înainte, de horiţi, oamenii peşterilor.

CLICK AICI PENTRU OFERTELE SPECIALE DE VACANȚĂ ORIUNDE ÎN LUME DE LA ICAR TOURS

Bogăţia şi excepţională poziţie a Petrei au atras atenţia marilor imperii şi din 106 d.Hr. sub împăratul Traian, regatul nabateenilor a devenit parte integrantă a Imperiului Român sub denumirea de Arabia Petraea. Nabateenii reuşiseră să creeze un sistem complex pentru pomparea apei de la adîncimea de 50 de metri şi diguri şi cisterne pentru colectarea ei care au făcut din Petra o adevărată oază în mijlocul deşertului. Şi azi sunt vizibile sculpturile uriaşe care împodobesc Siq-ul, drumul tăiat în peretele muntelui până la oraş, care reprezenta caravane transportând apă.

Aici s-a turnat şi partea finală a celebrului film Indiana Jones şi ultima cruciadă. Şi astăzi sunt vizibile urmele gloanţelor trase de beduini în urnele care decorează monumentul, în speranţa că va începe să curgă aurul, se pare însă că Trezoreria e de fapt un mormânt regal, poate chiar al regelui nabateean Aretas IV.

Petra şi-a dezvăluit doar o mică parte din comori, căci în 100 de ani s-au făcut excavaţii doar pe 1 % din suprafaţă, însă oraşul în sine este o veritabilă comoară a umanităţii inclusă din 1985 în lista UNESCO a locurilor din patrimoniul mondial şi votată drept una dintre cele 7 noi minuni ale lumii.

wadi-rum-original-1777_84506200

(sursa: tvr.ro)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *