Oktoberfest – Ce nu știai despre marele festival al berii de la Munchen

Astăzi este un festival internațional anual, care adună milioane de vizitatori din întreaga lume, turiști dornici să trăiască experiența culturii bavareze, să se distreze și mai ales… să bea bere! Bere de cea mai bună calitate, pe care o poți bea așezat pe băncile de lemn, la mesele instalate în uriașele corturi, servit fiind de o frumoasă bavareză cu obraji rumeni și îmbrăcată în portul tradițional. Bere de toate felurile, cea mai bună bere din lume… Cum a început însă acest festival fenomen?

Povestea și-a consumat prima sa filă în anul 1810. Câțiva ofițeri din garda Bavariei au propus ca la marginea orașului Munchen să se organizeze o cursă de cai, în cinstea anunțatei căsătorii a prințului moștenitor Ludovic I cu prințesa Therese von Hildenburghausen. Cursa a avut loc pe 17 octombrie iar prințesa i-a pus numele de Oktoberfest. Câmpul pe care a avut loc a primit numele Pajiștea Terezei, Theresenwiese, pe care îl poartă și astăzi, locul festivalului rămânând neschimbat timp de peste 200 de ani.

Click Aici pentru oferta specială pentru Munchen, Oktoberfest

Chiar și azi, localnicii numesc festivalul Wiesn – Pajiște. De remarcat că la acest prim festival nu a fost voie să se consume alcool în zonă, ci doar în centrul orașului. În anii următori, festivalul a continuat iar din 1819 organizarea sa a fost preluată de administrația orașului. Din 1880, odată cu introducerea electricității, festivalul a devenit și o sărbătoare a luminii. În 1892 a fost introdusă prima halbă de bere din sticlă, obiect care astăzi este un suvenir extrem de căutat de turiști. În 1935 a avut loc prima paradă a costumelor populare însă acest eveniment a devenit tradiție începând din1950.

Tot în 1950 s-a consumat un moment inedit: primarul orașului a dat cep primului butoi de bere iar de atunci, consumarea alcoolului în perimetru a fost unanim acceptată. Acum, în fiecare an, edilul Munchenului face acest lucru, la ora 12.00 în prima sâmbătă a festivalului. Astăzi, Oktoberfest are loc tot pe Theresenwiese, pe 31 de hectare din cele 42 câte are pajiștea. Anul acesta Oktoberfest începe pe 17 octombrie și durează 16 zile. Nu mai este de mult un simplu festival regional ci o sărbătoare internațională a distracției, la care merită să participi, măcar odată în viață…

Click AICI pentru oferte speciale de vacanță oriunde în lume de la ICAR TOURS!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *