Oslo – Bygdoy, peninsula muzeelor vikinge, Kon Tiki și corabia Fram

Orice turist care ajunge în capitala Norvegiei trebuie să își găsească timp pentru o călătorie pe așa numita “insulă a muzeelor”. Bygdoy este de fapt o peninsulă din Vestul orașului, pe care se ajunge fie cu feribotul, vara, fie cu autobuzul. Este un petic de pământ plin de verdeață: are parcuri, pădure, plaje și mai ales cinci muzee extraordinare.

Muzeul Corăbiilor Vikinge adăpostește trei corăbii de secol IX, descoperite în uriașe morminte regale din Sudul țării. Nu au fost incendiate în timpul ritualului funerar, în ele fuseseră depuși defuncții de neam mare, împreună cu toate lucrurile pe care doriseră să le aibă în viața de apoi. Foarte bine păstrată și cel mai frumos lucrată este Oseberg, depusă în movila funerară cel mai probabil în anul 834. Are aproape 22 de metri lungime, 5 lățime, 15 perechi de vâsle și atingea 10 noduri. Corabia i-a aparținut, se pare reginei Asa, din tribul Yngling. Cel mai bine păstrată este  Gokstad de aproape 24 de metri lungime și 32 de rame (16 perechi). A treia corabie a muzeului este Tune (cca 900) dar din aceasta nu s- au recuperat toate fragmentele.

Click Aici pentru cea mai buna oferta in Scandinavia

Un alt muzeu extraordinar al peninsulei Bygdoy este Kon Tiki. Adăpostește celebra plută din lemn de balsa pe care Thor Heyerdahl a folosit-o în 1947 în celebra sa expediție de 8000 de kilometri în Pacific, din Peru în Polinezia. În același muzeu se află și pluta din papirus, “Ra II” pe care Hezerdahl a călătorit în 1970 din Maroc în Barbados.

Un alt muzeu impresionant este cel al corabiei Fram, velier construit în 1892 și care a avut un rol istoric în cucerirea Polilor pământului. A fost folosită la Polul Nord de Nansen și Sverdrup iar celebrul Roald Amundsen a călătorit cu ea în Antarctica în 1911 atunci când a devenit primul om care a atins Polul Sud. Tot pe Bygdoy se găsesc alte două muzee, cel Maritim și cel al Satului. La acesta din urmă pe lângă multe tipuri de case vikinge se găsește și o frumoasă biserică de lemn care datează din 1200.

Bygdoy este un loc magic, în care te întorci în timp, pentru a vedea lucruri extraordinare…

Click AICI pentru ofertele speciale de vacanță ICAR TOURS!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *