Oslo, orașul vikingilor și… al tigrilor!

Capitala Norvegiei, Oslo, e o localitate fascinantă, care cuprinde pe teritoriul său 40 de mici insule şi 343 de lacuri, cel mai mare dintre ele, care este și principala sursă de apă dulce, având aproape 4 kilometri pătrați suprafață. Conform epopeelor vikinge, oraşul a fost fondat în 1049 de regele Harald Hardrade, distrus şi reconstruit de mai multe ori în cursul istoriei sale. Oslo nu e un oraş mare, are în jur de 600 de mii de locuitori, este foarte curat, plin de flori şi arbori şi are un aer de trăinicie şi naturaleţe. O promenadă pe bulevarde sau străzi, prin parcuri, pe la impresionantă Catedrala Domkirke, construită în secolul XVII, sau în portul unde ancorează ambarcațiuni mari şi mici este o experiență foarte plăcută.

Pentru oferta specială de vacanță în Norvegia consultați oferta ICAR TOURS.

Pe malul stâng al portului se află Centrul Nobel pentru Pace, loc al marilor expoziţii şi a dezbaterilor pe teme ce ţin de menţinerea păcii în lume, dar și locul unde, în fiecare an, are loc ceremonia de acordare a premiului Nobel pentru Pace, singurul dintre premiile Nobel care se acordă în afară ceremoniei de la Stockholm.

oslo_opera_house_norway_2_1_19f2edb1-9e5f-4ca1-ac97-f26d99523351

Pasionații de artă nu au voie să rateze vizitarea Operei Naţionale a Norvegiei, proiectată în cel mai pur stil futurist, cea mai mare clădire cu destinaţie culturala din Norvegia. Clădirea are mai mult de 1100 de camere, iar pantele care pornesc de la nivelul solului şi urcă pâna pe acoperiş sunt locul de întilnire preferat al skateboarderilor și turiştilor care vin aici, unii pentru pistele ad-hoc, alții pentru promenadă şi o panoramă excelentă asupra oraşului. De asemenea, o atracție aparte este Parcul cu scupturi Vigeland, o impresionantă zonă verde populată cu o colecţie de 212 statui ale sculptorului Gustaf Vigeland.

18_Vigeland_Sculpture_Park_part_of_Frogner_Park_Oslo_2007_058

Nu departe de centrul oraşului, pe malul estic al fiordului, sunt Fortăreaţa şi Castelul Akershus, două impozante construcţii medievale din anul 1299, astăzi atracţii turistice şi locuri de recreere, pentru concerte şi spectacole de teatru. Conform istoricilor, când regele Hakon al V-lea a hotărît că Oslo va deveni capitală Norvegiei, pentru a proteja oraşul împotriva ameninţărilor externe a început construirea Arkeshus-ului. Fortăreaţa a cunoscut o istorie dramatică în cele şapte secole de existenţa, a fost incendiată şi asediată, a fost locul marilor bătălii, a fost reconstruită şi întărită pentru a rezistă noilor metode de lupta, i s-au adăugat turnuri, mereteze şi un şanţ de apă. După marele incendiu din 1624 care a distrus întregul oraş, Oslo a fost reconstruit de regele Christian al IV-lea şi organizat în spatele zidurilor protectoare ale fortăreţei şi s-a numit Christiania, sau Kristiania, timp de 3 secole, pînă în 1924.

Last minute: Circuit Suedia – Norvegia – Danemarca!

Dacă vreţi să aflaţi cum poate fi traversat Pacificul cu o pluta, din Polinezia până în Peru, mergeţi la Muzeul Thor Heyerdahl Kon-Tiki din Peninsula Bygdøy. Aici e expusă pluta Kon-Tiki cu care celebrul explorator Thor Heyerdahl a traversat Oceanul Pacific pentru a demonstra că vechii polinezieni ar fi putut străbate cu pluta cei aproape 7.000 de km care separă Peru de Polinezia.

aJackieOslo_010-790x597

Așa stând lucrurile, Muzeul Bărcii Vikinge trebuie să fie următoarea destinaţie din Peninsula Bygdøy. Vikingii au avut în Europa o proastă reputaţie pentru că expediţiile lor în căutare de teritorii mai prielnice şi bogaţii au terorizat regiuni întinse şi au schimbat geografia politică a continentului, dar vajnicii cuceritori au rămas în istorie şi că fondatori de aşezări, care sunt astăzi oraşe importante, ca buni negustori şi navigatori.

norway-s-top-viking-experiences-1

Oslo este supranumit și Tigerstaden – Orașul Tigrului datorită statuilor din bronz reprezentând tigri, care sunt amplasate în mai multe locuri publice. (sursa: TVR.ro)

Pentru oferte speciale de vacanță oriunde în lume consultați oferta ICAR TOURS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *