Pădurea Letea, ținutul de basm al Deltei

Nu poți spune “Știu bine Delta” dacă nu ai ajuns măcar o dată în Pădurea Letea… O rezervație naturală superbă, aflată în Nordul acestui colț de rai pe care ni l-a dat Dumnezeu, nouă românilor. O pădure de basm, cu arbori bătrâni  pe jumătate scufundați și hățișuri pline de capcane. Un loc frumos și tainic, în care nu este indicat să te aventurezi singur, ci doar însoțit de vreun localnic sau de vreun specialist. Letea este așa-zisa patrie a cailor sălbatici, ultimii cai liberi ai Europei… Vorbim însă practic de cai sălbăticiți, care acum sunt aproape 2000 la număr.

Este şi singurul loc de pe bătrânul nostru continent unde prin hăţişuri se găsesc liane lungi şi mlădioase, imposibil de rupt chiar şi de către cel mai puternic dintre oameni. Pădurea Letea este un tărâm magic, care, cum altfel, a născut mereu poveşti. Unele sunt greu de crezut dar au supravieţuit decenii de-a rândul şi dau locului un farmec aparte.

Aşa este legenda viperelor din copaci, cele care la începutul secolului (spune tradiţia locului) îşi pândeau prada de pe ramurile bătrâne, se încordau şi săreau asupra victimei fie aceasta mică rozătoare a pământului, jivină de talie medie sau chiar fiu al lui Adam. Greu de crezare, dar bătrânii Letei spun că vipera pădurii chiar ataca astfel, pe vremuri, omul. Acum însă nu este nicio primejdie. Specialiştii spun că este doar o poveste menită să sperie copiii şi să îi împiedice să se avânte singuri prin pădure. Cine ştie…

Click Aici pentru oferta specială de Paște în Delta Dunării

Povești frumoase, de demult îți vor spune mereu haholii din satul Letea. Haholi, adică ucraineni, urmași ai cazacilor zaporojeni stabiliți aici în urmă cu sute de ani. Nu trebuie să fie confundați cu lipovenii, care locuiesc și ei în multe sate ale Deltei, dar nu aici.

Haholii sunt creștini de rit vechi dar sărbătoresc atât după calendarul iulian, cât și după cel gregorian… Au mereu câte 2 sărbători și le țin cu sfințenie.

Încheiem cu o poveste… Una a originii numelui dat Pădurii și satului.Unii îl traduc ca sălaş de vară dar mulţi preferă să îi lege numele de o altă poveste. Aceasta din urmă spune că Letea vine de la Lete, numele unei frumoase cadâne, favorita unui paşă. Se spune că frumoasa şi-ar fi pierdut viaţa chiar în codrii grindului, cu sute de ani în urmă, şi că pentru ca numele ei să nu fie uitat niciodată, turcul a botezat astfel locul… O simplă poveste, veţi spune… o poveste frumoasă, care mai dă însă un pic de magie acestui tărâm de basm….

Click AICI pentru ofertele speciale de vacanță de la ICAR TOURS!

running-horses padurea-letea Padurea_Letea_–_Delta_Dunarii padure 532b26915db42 2012-09-01-16-sulina MG_3000 image-2009-10-30-6385148-56-padurea-letea dsc8917-1 cai-padurea-letea caidunavat16_96458700

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *