Peru: Prin valea sacră a incașilor, spre Cetatea Machu Picchu

Acum aproape 1000 de ani, o populaţie misterioasă punea stăpânire pe un vast teritoriul în nordul şi vestul Americii de Sud, supunând sute de etnii amerindiene, construind mii de kilometri de drumuri pavate, de-a lungul oceanului, în jungla amazoniană sau care traversau Anzii până la altitudini de 6.000 de metri, ridicând cetăţi-fortăreaţa şi răspândind o civilizaţie bazată pe credinţe mitice în care armonia dintre oameni, natură şi zei era esenţială. Își spuneau Fiii Soarelui.

Miturile creaţiei plasează originile incaşe în Valea Sacră Urubamba, care le-a modelat practic viziunea cosmologică. Se spune că marele zeu Viracocha ar fi ieşit din apele lacului Titicaca şi a creat eroii legendari Manco Cápac şi Mama Occlo, Adam şi Eva ai incaşilor. Manco Cápac a construit apoi, într-o poziţie strategică, cetatea-stat Cuzco unde s-a instalat mai târziu capitala Imperiului Incaş. Valea Sacră a râului Urubamba este astăzi un amalgam al culturilor şi în multe pieţe ale oraşelor tranzacţiile se fac încă în vechea limba Quechua, în timp ce influenţa spaniolă este vizibilă în special în arhitectura oraşelor.

Cei care vor să meargă pe urmele incaşilor, pe Inca Trail, au de parcurs, în patru zile, 43 de km de poteci cu variaţii destul de mari de altitudine trecând prin spendidul peisaj al Anzilor, prin păduri luxuriante şi prin junglă, pe drumuri pavate şi prin tunele construite cu cinci secole în urmă de incaşi, pentru a ajunge în final la misteriosul oraş pierdut, la Machu Pichhu. Trebuie să ai condiție fizică pentru asta. sau, desigur, poți lua autobuzul, care merge pe șoseaua dintre orașele Puno și Cuzco, denumită Drumul Soarelui. Doar 500 de persoane primesc dreptul de a intră pe Inca Trail în fiecare zi, din care doar 200 sunt turişti, restul sunt ghizi şi hamali, pentru a se proteja poteca, muntele şi siturile arheologice.

Click aici pentru oferta specială de vacanță în Peru de la ICAR TOURS

Printre vârfurile de 4000 de metri ale Anzilor, pe creștetul unui munte de peste 2700 de metri, incașii au construit cetatea Machu Picchu, care în limba Quechua însemna “vechiul pisc”, adorat ca loc sacru încă din vremuri străvechi. Un oraş extraordinar, unic din punct de vedere arhitectural, unul dintre cele mai bine conservate monumente pre-columbiene. Citadela avea trei secţiuni, o zona sacră cu temple închinate zeului-soare, o zonă rezidenţială destinată preoţilor şi nobilimii şi alta pentru servitori şi lucrători, majoritatea meşteşugari – olari, pietrari, bijutieri pricepuţi în prelucrarea aurului şi argintului sau ţesători, aduşi la Machu Picchu din toate colţurile imperiului.

machu picchu2

Planul cetăţii este un adevărat labirint şi întreaga arhitectură este uimitoare, iar templele, cele 150 de case, băile şi hambarele sunt perfect conservate, la fel şi terasele destinate cultivării porumbului, apeductele, bazinele de acumulare a apei de ploaie şi grădinile. Toate se integrează perfect peisajului şi reflectă interesul incaşilor pentru astronomie şi în special pentru mişcarea soarelui în timpul solstiţiilor anuale.

Rămâne un mare mister modul în care incaşii au reuşit să urce pe vârful muntelui masivele blocuri de granit din care au clădit oraşul, multe dintre ele şi de peste 50 de tone, greu de înţeles este şi cum de au fost atât de precis sculptate şi îmbinate fără mortar, încât între ele nu poate intra nici măcar o lama de cuţit. Cea mai plauzibilă explicaţie ar fi că de sute de muncitori au împins blocurile de piatră de-a lungul unui plan înclinat, pentru că incaşii nu cunoşteau roata. Nu se știe nici motivul pentru care a fost construit oraşul la care – în mod foarte curios, cunoscută fiind obișnuința incașior de a construi drumuri trainice – nu duce nici un drum. Deşi nu fusese descoperit sau atacat de conchistadori, Machu Picchu a fost abandonat de cele câteva sute de locuitori în jurul anul 1572. Cauza nu a fost descoperită nici astăzi.

Cetatea a rămas secretă până în 1911 când a fost redescoperită de arheologul american Hiram Bingham şi când a pornit explorarea sitului arheologic. Cărările, odată parcurse de incaşi, au fost curăţate de vegetaţia care le-a năpădit patru sute de ani şi sunt astăzi parcurse de mii de turişti, sosiţi aici cu trenul turistic Vistadome, prin Valea Sacră a Incaşilor. (sursa: tvr.ro)

Click aici pentru toate ofertele speciale de vacanță ICAR TOURS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *