Praga, orașul celor o sută de clopotnițe și o mie de berării

Strălucitoarea Praga a fost numită de-a lungul timpului Caput Regni, capul imperiului, Mater Urbium, mama oraşelor, oraşul celor o sută de clopotniţe, Parisul estului sau pe scurt, Oraşul de aur, iar din 1992, centrul istoric al oraşului a fost inclus pe lista UNESCO a locurilor din patrimoniul cultural mondial.

Numele oraşului provine de la cuvîntul de origine slavă praga, care înseamnă trecere prin apă, referire la răul Vltava care o străbate molcom.

30290-piata-de-craciun-praga

Prin anul 800, monarhii cehi au cucerit Boemia şi au construit Castelul Praga, care a devenit cea mai mare fortăreaţă locuită din lume. Azi această mare fortăreaţă este reşedinţa preşedintelui Cehiei. Bunul rege Wenceslas, asasinat în 929, cântat şi astăzi în colindele de Crăciun, dorea că Boemia să devină un partener egal într-un mai mare imperiu, şi aşa s-a şi întâmplat, pentru că în 962 Boemia a devenit parte, şi apoi capitală a noului Imperiu Roman, găzduind doi sfinţi împăraţi.

CLICK AICI PENTRU OFERTA SPECIALĂ DE CRĂCIUN LA PRAGA!

Vechiul oraş a păstrat mult din personalitatea să originală şi e dominat de Biserica Fecioarei din Tyn şi de Turnul Primăriei din piaţa sa centrală de peste 15.000 de metri pătraţi şi care găzduieşte unele dintre cele mai importante obiective turistice ale capitalei Boemiei. În mijoc este monumentul închinat lui Jan Hus, ridicat în 1915 pentru a marca 500 de ani de la moartea reformatorului. Trebuie să fiţi neapărat prezent în piaţă pentru a vedea spectacolul vechiului ceas astronomic, numit orloj, care a împlinit 600 de ani. Calendarul de dedesubt se mişcă o dată pe zi, când orologiul de deasupra bate miezul nopţii, iar la fiecare oră statuile apostolilor ies într-o defilare care e urmărită, filmată şi fotografiată de miile de turişti care se adună în piaţă.

15461190-the-prague-astronomical-clock-or-prague-orloj-the-medieval-astronomical-stock-photo

Praga are multe restaurante bune, celebre, de lux, cu panoramă, cu atmosferă, cu specific, într-un cuvînt, cu de toate, unde nu veţi slabi pentru că bucătăria ţării e destul de consistentă şi porţiile servite sunt imense.

Alegeţi ce vi se potriveşte, trebuie doar să va feriţi de restaurantele aflate lângă obiectivele turistice unde totul este mult mai scump şi poate nu cel mai bun.

Praga e renumită pentru şuncă sa, pentru preparatele din carne de raţă sau pentru iepurele cu usturoi, cârnăciori sau preparatele de crap. Totul e completat de excepţionala bere cehească: Pilsner Urquell, Budejovicky Budvar sau Staropramen care curge în valuri în toate berăriile.

CLICK AICI PENTRU OFERTA SPECIALĂ DE CRĂCIUN LA PRAGA!

Destinaţie obligatorie este U Fleku, o adevărată instituţie a berii. Se zice că e cea mai veche berărie din Praga, datează din 1499, şi este zgomotoasă şi aglomerată la orice oră de turiştii care socializează imediat la mesele lungi de lemn printre care se strecoară cu greu chelneri voinici care aduc tăvi încărcate de porţii enorme de mâncare şi halbe mari de bere. Pentru o bere şi un meniu mai ieftine puteţi mergeţi la U Kalicha, pomenită în romanul lui Jaroslav Hasek ca loc al peripeţiilor bravului soldat Svejk.

cz-browar-u-fleku05

(sursa: tvr.ro)

One response to “Praga, orașul celor o sută de clopotnițe și o mie de berării”

  1. Un oras minunat, sunt extrem de multe puncte de atractie turistica care ar merita vizitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *