Roma – Caput Mundi și câteva lucruri mai puțin știute despre Cetatea Eternă

În traducere liberă, Caput Mundi înseamnă Capitala Lumii sau Capul Lumii. Asta a fost și încă este, spun mulți, Roma – Cetatea Eternă. Un proverb frumos pe care îl știe toată lumea este “Toate drumurile duc la Roma”. El vine dintr-un vechi proverb latin care spunea “O mie de drumuri vor duce întotdeauna la Roma”. De ce așa? Pentru că în perioada de glorie, toate cele 29 de mari drumuri ce veneau din provinciile Imperiului Roman aveau ca punct finala capitala.

Astăzi, știm foarte bine ce vrem să vizităm la Roma… Alături de ceilalți turiști aruncăm bănuți în celebra Fontana Di Trevi, pentru îndeplinirea dorințelor noastre secrete. Aruncăm o monedă cu dreapta și peste umărul stâng, pentru a ne întoarce într-o bună zi în acest oraș minunat. Dacă dorințele noastre nu se vor împlini, nu trebuie să fim supărați: toți banii adunați într-o singură zi (peste 3-4000 de euro, se spune) sunt folosiți pentru ajutorarea familiilor sărace din oraș. Fontana Di Trevi este minunată dar Roma este un oraș al fântânilor, care mai de care mai frumoasă, iar numărul lor este de 280! Este și un oraș al bisericilor, având nu mai puțin 900 de lăcașuri de cult.

Este și orașul pisicilor! Ați văzut câte feline sunt în zonele istorice, chiar și în Colosseum sau în Forul Roman? Trebuie să știți că Roma are în jur de 170.000 de pisici libere (nu vagaboande), protejate de lege (“au voie să trăiască nederanjate, acolo unde s-au născut” . Nu ai voie să le maltratezi și nici măcar să le deplasezi, pentru că riști pedepse grave (1 an și jumătate de închisoare sau amenzi de până la 10.000 de euro).

Mergem la Muzeul Vaticanului și implicit la celebra Capelă Sixtină. Are exact aceleași dimensiuni cu cele ale Templului lui Solomon din Ierusalim, așa cum sunt ele prezentate în Vechiul Testament.Vedem foarte des semnul SPQR, l-am văzut adesea în filme… Sunt inițialele pentru “Senatus Populusque Romanus”, Senatul și Poporul Romei.Columna lui Traian, Colosseum , Fontana di Trevi, Forumul Roman, Pantheonul, Piazza di Spagna, Galeria, Basilica din San Pietro, Galeria Borghese… Atâtea obiective, atâta artă, atâta istorie…

Suntem sufocați de acest oraș minunat și nu avem destul timp pentru a-l cunoaște așa cum ne dorim… Suntem peste 12 milioane de turiști din întreaga lume care vizităm anual acest oraș…. Alte zeci, sute de milioane sunt acasă și își doresc ca într-o bună zi să ajungă în Cetatea celor 7 Coline… De ce? Pentru că, obligatoriu, și astăzi, precum în antichitate, “toate drumurile duc la Roma”…

Click AICI pentru oferte speciale de vacanță de la ICAR Tours

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *