Salzburg: Fântâna lui Pegas și Cea mai veche Grădină a Piticilor

Dacă ajungi în Salzburg este un must do să mergi să vizitezi Palatul și Gradinile Mirabell. Sper că ai auzit măcar de faptul că în aceste grădini s-au turnat o serie de scene din vestitul film Sunetul muzicii, dar dacă nu ești cinefil, îți ofer încă 2 motive pentru care să mergi la Mirabell: Fântâna închinată celui mai celebru cal din mitologia europeană, Pegas, și cea mai veche Grădină a Piticilor din Europa.

Fântâna lui Pegas

Fântâna este un monument cunoscut, în primul rând, ca loc la mare modă al fotografiilor de nuntă. Artistul în metal Kaspar Gras, care a proiectat și monumentul arhiducelui Leopold din Innsbruck, a realizat lucrarea în 1661, la comanda arhiepiscopului Guidobald von Thun. Armăsarul înaripat a rămas în Kapitelplatz până în jurul anului 1700, când a fost mutat în Piața Mirabell din partea de vest a fațadei baroce a palatului. Fântâna a fost reproiectată și extinsă în 1732, calul Pegas rămănând la locul lui.

Dupa marele incendiu din Neustadt (1818), sculptura din bronz a fost depozitată temporar, fiind ulterior uitată. Calul înaripat s-a aflat începând din 1842 în fosta „Hannibalplatz”, acum Makartplatz, revenind în 1859 în depozitul nou-înființatului muzeu „Carolino Augusteum” (Salzburg Museum).

Abia în 1913 cineva și-a reamintit de minunea lui Kaspar Gras și atunci a fost așezată pe un soclu din stâncă în mijlocul unui bazin circular din fântâna veche a Grădinilor Mirabell.

CLICK AICI pentru cea mai proaspătă ofertă de Paște în Austria și Bavaria!

Grădina Piticilor, cea mai veche din Europa

Grădina piticilor din Salzburg a fost proiectată în 1690-1601 ca parte a renovărilor baroc ale Grădinilor Mirabell de către Johann Bernhard Fischer von Erlach, la comanda arhiepiscopului Johann Ernst Graf Thun.

Grădina piticilor era formată inițial din 28 de pitici din marmură pitic mirabell salzburgalbă de Unterberger. Piticii au fost probabil creați de către un colectiv de artiști condus de Ottavio Mosto și Michael Mandl Bernhard, care a cooperat și cu Sebastian Stumpfegger și Hans Schwäbl.

În Epoca Luminilor figurinele diforme din marmură din Grădinile Mirabell au fost din ce în ce mai discreditate. Prințului bavarez Ludovic I i-au displăcut piticii și a vrut să-i arunce într-un cuptor de var. Statuile au fost scoase la licitație în 1811.

Piticii au intrat în uitare timp de peste o sută de ani. Consiliul orășenesc a decis în octombrie 1919 să reamenajeze grădina. Piticii au fost căutați și au fost găsiți în grădina unei case din Salzburg, dar și în Bavaria, în Hausruck și Pongau. Astăzi se mai află doar 15 pitici în Grădina piticilor, dar și în Grădina bastionului.

Ea este astăzi cea mai veche grădină cunoscută cu pitici din Europa.

Pentru informații suplimentare, oferte speciale și de ultimă oră vizitează contul FB al Icar Tours.

Sursa: wikipedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *