Sankt Petersburg: Ermitajul, principala atracție turistică a Rusiei

Istoria reședinței de iarnă a țarilor Rusiei, Palatul de Iarnă din Sankt Petersburg, adăpostind astăzi Muzeul Ermitaj, este una pe cât se poate de zbuciumată, romantică și eroică, începând cu anii domniei lui Petru cel Mare, conducătorul de legendă al Rusiei, cel care a transformat-o dintr-o țară înapoiată într-o mare putere europeană.

Primele clădiri au fost construite în timpul domniei lui Petru cel Mare, primul în 1711, iar al doilea, operă a arhitectului Georg Matamovi, între 1716-1719.  După aproximativ un deceniu, arhitectul Bartolomeo Francesco Rastrelli a început lucrările la cel de al treilea palat, dar nici noul ansamblu de trei construcții nu a reușit să satisfacă pretențiile suveranilor ruși, hotărâți să uimească Europa prin grandoare și opulență. Cel de al patrulea palat de iarnă a fost ridicat incepând din 1753, Rastrelli punând la cale un proiect foarte costisitor în care noul Palat de Iarnă îl ingloba pe cel vechi. La scurt timp, proiectantul a înțeles că pentru o construcție impunătoare, toate celelalte vor trebui demolate, dar o asemenea amploare a lucrărilor însemna un timp foarte lung de execuție. Lucrările nu puteau fi terminate în numai doi ani, așa cum dorea împărăteasă Elisabeta, care a și murit înainte de a-și vedea visul împlinit, lăsând soarta Palatului în mâinile celebrei țarine a Rusiei, ambițioasa Ecaterina a II-a.

Click AICI pentru oferta specială de vacanță ICAR TOURS în Sankt Petersburg și Moscova!

Muzeul Ermitaj a devenit opera împărătesei ruse Ecaterina a II-a, care, începând din 1764, a cumpărat mii de tablouri de valoare. În 1765, Ecaterina a cumpărat pentru suma de 80.000 taleri aproape 1.000 de tablouri din colecția contelui Brühl, a căror valoare fusese estimată la 105.329 taleri. Cu timpul, Ecaterina a achiziționat un număr mare de picturi, uneori colecții întregi, pe de-o parte pentru a-și satisface pasiunea de colecționară, iar pe de altă parte pentru a dovedi Europei de Vest caracterul deschis și cultivat al Rusiei și al orașului Sankt-Petersburg.

În timpul primului război mondial o parte din Palatul de iarnă a devenit spital. Un moment decisiv al Revoluției din octombrie a avut loc în această clădire atunci când bolșevicii i-au arestat aici pe membrii guvernului Kerinski. În timpul acestei revoluții, un mare număr de colecții private ale nobililor ruși, ca cea a familiei Strogonov, Scheremetiev, Iousoupov și Șouvalov au fost confiscate în folosul Ermitajului. Puțin după venirea la putere a bolșevicilor, muzeului imperial i s-a dat numele de Muzeul Statului și clădirile Palatului de iarnă au devenit săli de expoziție și au fost deschise publicului larg. Primii ani ai revoluției au fost, în special la Sankt-Petersburg, marcați de dorința de a sensibiliza publicul în fața culturii Europei de Vest. Primul ministru al educației ales după Revoluția din octombrie a primit și denumirea de “comisariatul public al Luminilor”; această stare de spirit lua naștere, de asemenea, și în peisajul Ermitajului.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și apoi al asediului din Leningrad, Ermitajul a fost una dintre țintele armatei germane. Armata a primit ordine explicite de a nu cruța orasul, iar acesta a fost supus, timp de mai mulți ani, la bombardamente aeriene și terestre ce au avut ca rezultat o distrugere devastatoare a Leningradului. Clădirile Ermitajului au fost lovite de 17 obuze de artilerie și două bombe lansate din avion. O parte din colecții a fost pusă în adăpost în beciurile muzeului, iar cealaltă parte a fost trimisă în Ekaterinburg. În acea vreme, 12.000 de persoane trăiau în cadrul muzeului Ermitaj pentru a prezerva colecțiile, iar în măsura posibilităților să limiteze pagubele produse de bombe, dar și de frig.

Astăzi, Palatul de Iarnă al țarilor Rusiei adăpostește un muzeu dedicat artelor, a cărui dimensiune și valoare îi face pe mulți să spună că, dacă ai văzut Ermitajul, toate celelalte muzee ale lumii pălesc…

Click AICI pentru ofertele speciale de vacanță de la ICAR TOURS!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *