Sicilia – Vulcanul Etna, Tarantella, Catania și Fântâna Elefantului

Cea mai mare insulă a Mediteranei, Sicilia este un ținut misterios, încărcat de istorie și plin de obiective turistice extraordinare… Și cu povești pe măsură, pentru că vorbim despre un pământ stăpânit de-a lungul mileniilor de mari civilizații precum feniciană, greacă, romană, bizantină sau maură, de mari state ale Europei, precum Spania, Franța și evident Italia, de care aparține și în prezent. Când spunem Sicilia ne duce gândul imediat la povești cu Mafia, la filmul Nașul și la alte producții de gen dar Sicilia este mult mai mult decât atât. Și nu poți realiza acest lucru decât atunci când ajungi pe acest tărâm și îi admiri frumusețea, în timp ce în urechi îți răsună acordurile tarantellei tradiționale. Numele acestui dans popular vine se pare de la tarantula, păianjenul otrăvitor care se găsește pe insulă. Tradiția spune că cel care era mușcat trebuia să se miște foarte mult, să țopăie în ritm de dans, astfel încât prin transpirație și atitudine pozitivă, să poată elimina otrava din corp.

Da, Sicilia este un tărâm cu povești extrem de interesante… Cum altfel să fie, atunci când ajuns pe coasta estică, în zona Catania, dai ochiii cu impunătorul vulcan Etna. cel mai mare vulcan activ al continentului nostru, al cărui con se află la 3323 de metri altitudine… Etna se află la vreo 30 de kilometri nord de orașul Catania dar domină autoritar peisajul. Poți ajunge lângă crater cu telecabina și de acolo vei avea parte de o priveliște extraordinară.

CLICK Aici pentru cea mai bună ofertă în Catania, Sicilia

Al doilea oraș al Siciliei, după Palermo, Catania are numeroase obiective interesante. Orice turist ajuns aici trebuie să facă o plimbare pe istorica arteră Via Etnea sau să meargă la Fontana del Amenato, unde se vede râul subteran ce traversează orașul. Cel mai frumos este însă în Piazza del Duomo… Poți vizita Catedrala (Domul), unde se află mormântul compozitorului Bellini, creatorul operei Norma. Din Piazza poți da o fugă și la marea piață de pește a orașului, un loc inedit.

Te întorci mereu în Piața Domului, loc străjuit de o fântână frumoasă, cu o statuie foarte interesantă. Este Fântâna Elefantului, numită așa pentru că în mijloc se află un pachiderm sculptat în bazalt negru. Catania este de altfel numită și Citta del Ellefante, Orașul Elefantului, acest animal fiind, aparent surprinzător, simbolul așezării siciliene. Statuia de azi datează din 1737, fiind creată în cadrul unei reconstrucții a orașului, după marele cutremur din 1693. Elefantul a fost însă simbolul Cataniei și cu mult timp înainte, maurii numindu-l așa încă din sec.XII (Medinat El Fil – Orașul Elefantului). Este foarte posibil ca acest simbol să dateze din vremurile cuceririlor feniciene, cartagineze. Localnicii numesc mai numesc Elefantul și U Liotru sau Il Liotru. O poveste locală spune că termenul vine de la un anume Eliodor, nobil al orașului, ars pe rug chiar în locul fântânii de azi. Ce legătură au găsit autohtonii între elefant și personaj, vă lăsăm pe dumneavoastră să aflați. Din Catania poți ajunge ușor în multe obiective turistice deosebite.

Va fi greu să ajungeți la Palermo, capitala aflată la peste 200 de kilometri distanță. Există însă locuri superbe mult mai aproape. Legendarul oraș Siracuza (al marilor Pindar Eschil sau Arhimede) se află la doar 65 de kilometri Sud de Catania. La apoximativ 50 de kilometri, dar la Nord, se găsește Taormina, cu al său impresionant teatru antic grecesc. Dacă aveți destul timp puteți ajunge și la Agrigento, cu a sa Vale a Templelor Antice sau la Ragusa, minunatul oraș pe stânci.

Sicilia este minunată și ai nevoie de timp pentru a o vizita pe toată. O insulă vulcanică misterioasă, ce și-a luat numele după tribul de origine iberă al sicanilor (alte variante – siceli sau siculi) care locuiau în estul insulei…

Click AICI pentru ofertele speciale de vacanță de la ICAR TOURS!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *