Stockholm – Incredibilul muzeu Vasa, Oraşul Medieval, Premiile Nobel şi formaţia ABBA

Capitala Suediei este o destinaţie turistică extraordinară. Eşti fermecat din prima clipă de Centrul Medieval, Gamla Stan, cu ale sale clădiri istorice deosebite, cum altfel într-un oraş întemeiat cu aproape opt secole în urmă. Tot aici se găsesc numeroase localuri şi magazine de suveniruri pe care, cu siguranţă, vizitatorii nu le vor rata. Nu trebuie ratată nici impresionanta Catedrală a Oraşului şi nici Palatul Regal, reşedinţa oficială a Regelui Suediei.

Primăria oraşului este încă un obiectiv minunat. Un edificiu impozant, în interiorul căruia găseşti Sala Aurie, o încăpere cu numeroase comori, ce te vor lăsa fără suflare. Aici, în Clădirea Primăriei se acordă celebrele Premii Nobel, pentru că Stokcholm este oraşul inventatorului Alfred Nobel, cel ce şi-a donat averea în beneficiul umanităţii. Dacă urci în Turnul Primăriei, la capătul celor 365 de trepte vei avea surpriza unei privelişti superbe a oraşului. O plimbare cu vaporul îţi va dezvălui alte minuni ale acestui oraş.

Stockholm se întinde pe 14 insule iar una dintre ele este frumoasa Djurgarden, cu parcurile şi grădinile sale şi mai ales cu Muzeul Skansen, cel mai mare muzeu în aer liber din Europa. Tot în Djurgarden vei găsi noul Muzeu al formaţiei ABBA, pentru că Stokcholm este oraşul acestui grup ce a încântat şi mai încântă încă lumea…

Click Aici pentru cea mai buna oferta la Stockholm

Am lăsat în mod intenţionat la urmă unicul Muzeu Vasa, dedicat exlusiv unei corăbii medievale. „Vasa” este singura navă de secol XVII din lume, reușit conservată și care mai există în prezent, o comoară artistică inedită şi una dintre cele mai remarcabile atracţii turistice de pe mapamond. Ea s-a păstrat timp de peste 4 secole  pe fundul mării, aproape intactă şi timpul nu pare să o fi afectat deloc. Iată însă şi povestea ei. Pe 10 august 1628, marea navă de război ce purta numele stemei dinastiei regale sudeze, îşi ridică pânzele pentru prima dată, pentru a ieşi din portul Stockholm. Construită în doi ani, din ordinul regelui Gustav II Adolf, „Vasa” era în acel moment una dintre cele mai mari nave ale lumii: avea peste 1200 de tone, 3 catarge, şi putea susţine 10 vele. Dimensiuni de asemenea impresionante pentru acele vremuri: 52 de metri de la vârful catargului la chilă şi 69 de metri de la provă la pupă. „Vasa” a ieşit din port însă,  spre groaza tuturor celor de pe mal, după doar câteva minute, rafale puternice de vânt au răsturnat-o şi s-a scufundat imediat, luând cu ea în adâncuri, 50 dintre cei 150 de marinari de la bord. Ulterior s-a aflat că fusese supra-încărcată cu tunuri în puntea superioară şi se greşise flagrant, tonele de balast de pe fundul ei nefiind suficiente pentru a-i acorda echilibrul necesar. “Vasa” a stat în apele portului Stockholm până în 1961, când a fost recuperată. Cum de nu s-a distrus sub apă în cei peste 400 de ani petrecuţi pe fundul mării? Simplu, în apele reci ale Mării Baltice nu trăieşte viermele ce devorează epave în apă sărată, acel “teredo navalis”, vinovat de distrugerea celor mai multe corăbii. Odată cu epava au fost recuperate 14.000 de obiecte detaşate din lemn, inclusiv acele 700 de sculpturi cu aur şi vopsea, ce pot fi admirate azi în muzeu.

Click AICI pentru ofertele speciale de vacanță de la ICAR TOURS!

vasa-ship-stockholm-0279 Stockholm-Sweden-Riddarholmen-ChurchBy-Unknown stockholm-museum-vasa skansen rectangle_big_retina index_bild_1

Stitched Panorama

Stitched Panorama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *