Super-metropola Shanghai, între primul Disneyland chinezesc și puzderia de zgârie-nori

Ultramodern şi cu tehnologii spectaculoase, dar şi tradiţional, Shanghai este autentic şi scump, dar şi fake sau ieftin, este un oraş global al contrastelor, o metafora pentru decadenţă şi o personificare perfectă a Chinei de astăzi. Enorma metropolă este o super-destinaţie de vacanţă unde noul Shanghai Disneyland va creşte cu încă 25 de milioane numărul anual al vizitatorilor.

Cu multe sute de zgârie nori, cu trenuri de mare viteză şi şosele suspendate, cu mall-uri şi magazine scumpe, dar şi cu clădiri în paragină, străzi înguste, bazaruri şi pieţe aglomerate, oraşul a fost descris ca rai pentru bogaţi şi iad pentru cei săraci. Oraşul a cunoscut prosperitea abia în secolul XIX, în urma Razboaielor Opiului, când a fost unul dintre principalele avanposturi ale marilor puteri europene în China. Ocupaţia străină a transformat Shanghai-ul într-un amestec cosmopolit de stil clasic parizian, aer britanic al epocii Tudor şi modernism american gen New York sau Chicago.

Click aici pentru oferta specială de vacanță în China, Tibet și Hong Kong de la ICAR TOURS

shanghai disneyland

 

 

După a ajuns în atenţia lumii găzduind Expoziţia Mondială din 2010, este de aşteptat ca Shanghai Disney Resort, deschis oficial în 16 iunie 2016, să ducă la o nouă creştere a interesului faţă de Shanghai şi să atragă anual încă 25 de milioane de turişti în oraş. Este primul parc tematic Disneyland din China continentală şi reuneşte personaje din poveşti şi experienţe create special pe gustul populaţiei din China. Disneyland din Shanghai a costat 5,5 miliarde de dolari, construcţia sa a durat cinci ani şi este format din hotelurile Shanghai Disneyland şi Toy Story, Disneytown – cu arii de dedicate distracţiei, cu magazine şi restaurante şi Walt Disney Grand Theater, unde la inagurare s-a lansat o versiune în limba mandarină a „The Lion King”.

Oraşul Vechi, localizat în sud, fascinează prin arhitectura tradiţională, temple, grădini şi mâncare tipic chinezească. A fost înconjurat de ziduri, cu străzi înguste, până în 1912, acum este în mare parte zonă pietonală, foarte aglomerată ziua şi în special noaptea, când este frumos iluminat. Aici este şi locul unde se află Grădina Yu (grădina păcii), construită în anul 1559, de guvernatorul Pan En, pentru a fi mai frumoasa chiar şi decât cea imperială din Beijing. Grădina Yu acoperă acum două hectare şi este împartita în şase secţiuni cu amenajări care imită peisajele naturale în stil clasic Suzhou, cu stânci, mici dealuri şi ape şi cu pavilioane şi pagode localizate strategic.

yuyuan-garden

Click aici pentru oferte speciale de vacanță oriunde în lume de la ICAR TOURS

Zgârie-norii din Shanghai care astazi compun panorama districtui Pudong sunt o atracţie în sine. Primele clădiri înalte au fost construite în anii 1920 şi 1930, când oraşul era al treilea mare centru financiar şi de afaceri al lumii. Acum, din cele peste 1000 de clădiri cu mai mult de 30 de etaje cele mai notabile sunt: Turnul Shanghai de 632 m şi cu 128 de etaje, cea mai înaltă construcţie din China şi a doua din lume, Centrul Financiar Shanghai (492 m), Turnul Jin Mao (421 m), Shimao International Plaza (333 m), Plaza 66 (288 m) şi Turnul Mingtian (286 m).

Cu cei 468 de metri înălţime, Turnul Perla Orientului, care este şi turn TV, a fost de la construcţia sa în 1994 şi până în 2007 cea mai înaltă structura din China. La 350 m se afla o punte de observaţie şi la 267 m, un restaurant cu podea rotativă care face o rotatie completa la 40 minute.

hero_exp_shanghai-tower_tall-bldgs_1500x750

(sursa: tvr.ro)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *