Viena – Catedrala Sfântul Ștefan, povestea cavalerului Kaspar și legenda cocoșului

Capitala Austriei este recunoscută drept capitala valsului, a muzicii clasice și a culturii. Viena este orașul în care nu te poți plictisi, grație numeroaselor sale obiective extraordinare. Palatul Schonbrunn, Dunărea cea plină de inspirație pentru familia Strauss, Opera de Stat, Casa lui Mozart, Palatele Hofburg sau Belvedere, piețele sale largi și pline de culoare, de terase și de magazine, toate acestea sunt doar o parte din punctele pe care vizitatorii Vienei nu au voie să le rateze.

Și mai este un obiectiv, reprezentativ pentru minunata Viena și a cărui vizitare este obligatorie. Vorbim despre Stephansdom (Catedrala Sfântul Ștefan), cea mai frumoasă și mai veche catedrală a Austriei, o construcție gotică impresionantă cu o vechime de peste 700 de ani.

Pe o parte a acoperișului catedralei veți vedea zugrăvită, în culori frumoase, imaginea unui cocoș. Aceeași pasăre se regăsește și în vârful unui turn, un cocoș poleit cu aur, cu funcție de giruetă. Vienezii îți vor spune că el stă în vârful turlei dintotdeauna și îți vor împărtăși o frumoasă legendă legată de acest cocoș.

CLICK AICI PENTRU CEA MAI BUNĂ OFERTĂ ICAR TOURS LA VIENA

Se spune că în secolul XV, un cavaler austriac pe nume Kaspar von Schelzer s-a căsătorit cu cea mai frumoasă fată din oraș. Cei doi erau foarte fericiți dar într-o zi, împăratul Maximilian I l-a anunțat pe Kaspar că va merge în solie la Istanbul, la sultanul Imperiului Otoman. Cu inima grea, deși nu voria să își părăsească frumoasa soție, cavalerul a plecat în călătorie. A ajuns la destinație, i-a înmânat sultanului scrisoarea împăratului său, după care a pornit înapoi spre casă. Pe drum a fost însă atacat de bandiți, care l-au răpit și apoi l-au vândut ca sclav.

Cinci ani a fost rob Kaspar. Într-o noapte el a avut un vis: se făcea că soția sa se căsătorea în catedrala Sfântul Ștefan cu cel mai bun prieten al său. Era un vis adevărat: crezând că soțul ei a murit de mult, femeia cedase presiunilor familiei și acceptase o nouă logodnă. Kaspar a auzit o voce care i-a spus că nu e nimic încă pierdut și că poate opri nunta ce urma să aibă loc a doua zi. Disperat să ajungă la Viena la timp, cavalerul și-a oferit sufletul diavolului, dar când a jurat a ținut la piept un crucifix primit în dar de la soția lui.

Diavolul i-a trimis un cocoș fermecat care l-a dus pe cavaler la Viena. Acolo, el i-a spus diavolului că a jurat strâmb și că nu îi va da niciodată sufletul. Înfuriat, sStana i-a aruncat pe Kaspar și pe Cocoș în apele Dunării. Au fost însă salvați de un pescar iar cavalerul a ajuns la timp la catedrală și a oprit nunta. A trăit fericit cu soția sa dar nu l-a uitat niciodată pe cocoșul salvator. A donat bani catedralei iar pasărea a fost desenată pe acoperiș iar o giruetă de aur cu imaginea sa a fost urcată pe turlă. Vienezii nu au uitat niciodată povestea iar turiștii ce vizitează Stephandom pot vedea și astăzi imaginile Cocoșului de legendă…

CLICK AICI PENTRU TOATE OFERTELE SPECIALE DE VACANȚĂ DE LA ICAR TOURS

bibliografie – vienneselegends.blogspot.ro – Legendele Vienei, respuse de Ingrid Prohaska

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *