Sub Amazon, fluviul cu cel mai mare debit de apă din lume, curge un alt râu uriaş!

Străbătând întreg continentul sud-american, pe direcţia vest-est, fluviul Amazon (Rio Amazonas) este, potrivit Cărţii Recordurilor ediţia 2013, cursul de apă al Terrei cu cel mai mare debit de apă, respectiv 219.000 metri cubi/s. Fluviul izvorăşte la 160 km de Oceanul Pacific, în Anzii peruvieni, curge pe o distanţă de 6.400 km, fiind al doilea după Nil, traversând nordul Braziliei, şi se varsă în Oceanul Atlantic.

Pe teritoriul statului Peru, fluviul este numit Maranon, după principalul izvor al fluviului (celălalt este Ucayali), care îşi are originea în lacul glaciar Lauricocha, aflat la altitudinea de 4.000 m. Porţiunea braziliană a fluviului, de la graniţa Braziliei la gura râului Negro poartă numele Solimoes. Restul până la vărsarea în ocean poartă denumirea de Rio Amazonas. Amazonul are peste 1 100 de afluenţi, dintre care 200 sunt mari, 15 dintre aceştia au o lungime mai mare de 1.500 km, iar doi afluenţi depăşesc 3.000 km, respectiv Madeira (3.379 km) şi Purus (3.200 km). Amazonul, totodată, are cel mai mare bazin hidrografic, acoperind o suprafaţă de peste 7 milioane de kmp.

CLICK AICI PENTRU OFERTA SPECIALĂ DE VACANȚĂ ÎN AMERICA DE SUD CU ICAR TOURS

amazones

Prima expediţie europeană pe Amazon, în aval, a fost organizată în 1541

Expediţia a fost făcută de către Francisco de Orellana. Se spune că acesta a dat numele fluviului, în urma unor confruntări ale membrilor expediţiei cu grupuri de femei războinice, pe care le-a comparat cu amazoanele legendelor greceşti, după cum arată volumul ”Enciclopedia Universală Britannica”” (2010). Pedro Teixeira a realizat prima expediţie în amonte, între 1637-1639, dar fluviul a rămas puţin explorat până la jumătatea secolului XIX. La vărsare, Amazonul formează un estuar cu o lăţime impresionantă de peste 300 km. În mijlocul acestei delte există cea mai mare insulă fluvio-marină, înconjurată de ape dulci, insula Marajo. Bazinul Amazonului reprezintă cea mai mare suprafaţă de păduri tropicale din lume şi adăposteşte o diversitate extraordinară de specii de păsări, peşti şi animale sălbatice. Din totalul suprafeţelor acoperite de junglă de pe glob, pădurea amazoniană cuprinde jumătate.

CLICK AICI PENTRU TOATE OFERTELE SPECIALE DE VACANȚĂ CU ICAR TOURS

Hamza, un râu uriaş sub fluviul Amazon

Un grup de cercetători brazilieni a descoperit un râu subteran uriaş care curge sub fluviul Amazon, relatează Associated Press. Râul subteran are aproape 6000 de kilometri, are aproape aceeaşi lungime ca cea a fluviului Amazon şi se află la o adâncime de aproximativ 4 kilometri. Râul se numeşte Hamza, în onoarea lui Valiya Hamza de la Observatorul Naţional din Brazilia care a condus cercetările. Cercetătorul a declarat că jungla amazoniană are două mari surse de apă: Amazonul şi râul Hamza. Studiile privind râul subteran se află în stadiile preliminare, însă cercetătorii speră să-i confirme existenţa cu dovezi clare până în anul 2014. De asemenea, Valiya Hamza a refuzat să comenteze pe marginea impactului existenţei râului subteran asupra economiei şi mediului înconjurător.

amazon1

(sursa: tvr.ro)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *